TOALETT, SKUM-MADRASS OG LYDKUNST: Det blir beholdningen i arresten i Østfold framover. Illustrasjonsfoto. 
Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
TOALETT, SKUM-MADRASS OG LYDKUNST: Det blir beholdningen i arresten i Østfold framover. Illustrasjonsfoto. Foto: Siv Johanne Seglem / DagbladetVis mer

Installerer lydkunst på glattcella

6 timer med lyder fra naturen og beroliggende musikk tilbys arrestanter på glattcella i Østfold.

(Dagbladet): Politiet i Østfold går nye veier for å gjøre politiarresten til et mindre uhyggelig sted å oppholde seg.

Fra og med fredag 27. februar er det installert lydkunst i Østfold-politiets hovedarrest i Sarpsborg.

Dem som oppholder seg på glattcella i helga og i tida framover vil da ha mulighet til å lytte på et 6 timer langt lydkunstspor med naturlyder og eksperimentell musikk.

- En stor påkjenning - Tanken er at vi kan bruke musikk i arresten vår til å hjelpe dem som er der inne ha det litt bedre. Hvis vi kan gjøre noe som helst for å hjelpe med det så er det kjempebra, sier Geir Willaksen, politioverbetjent og seksjonsleder for arrest og transport.

Willaksen sier det er en stor fysisk og psykisk påkjenning å tilbringe tid i arresten, og at det er i politiets interesse å gjøre den belastningen så liten som mulig. Prosjektet skal evalueres underveis, men er i utgangspunktet satt opp på ubestemt tid.

- Skal det ikke være tøft å sitte i arresten?

- Jo, og det er stor belastning uansett. Men dette handler om menneskesyn, folk skal ikke behøve å ha det verre enn nødvendig. Da vi hørte kunstnerens ideer for prosjektet ble vi umiddelbart positive, sier han.

Valgfri kunst Kvinnen bak prosjektet er Elin Øyer Vister. Hun har gjort feltopptak av natur- og kulturlandskap i Norge, Finland og på Island og miksa disse sammen til en lydkomposisjon.

- Ettersom det for mange oppleves både psykisk og fysisk belastende å være på isolasjon i glattcelle, har jeg forsøkt å skape et verk som kan gi den som klarer å lytte, en mulighet til å søke inn i rommene jeg presenterer, sier hun

Hun sier det er opp til arrestantene selv om de vil lytte på lydkunsten hennes.

- Gi mennesker verdighet - Jeg forsøker å åpne glattcella med lyd. Hvis man kommer så langt at man skrur på lyden i cella og legger seg ned på madrassen kan verket virke avspennende eller kan ha en beroligende effekt. Musikkterapi med naturlyd er bevist å hjelpe mot angst og uro, sier hun.

Prosjektet er gjort i samarbeid med Kunst i det offentlige rom (KORO). De skyter av samarbeidet med politiet, og sier prosjektet handler om å bygge opp om humanistiske verdier i samfunnet.

- Vi har møtt en etat som har vist åpenhet for et litt uvanlig kunstprosjekt som dette og har vært villige til å prøve ut noe nytt. At kunsten ikke unndras de som er fratatt sin frihet viser en humanistisk side ved vårt samfunn, og kunsten kan bidra avstressende i en utsatt situasjon som denne i Østfold. Dette handler om å gi også mennesker i arresten en verdighet, sier prosjektleder i KORO Elisabeth Tetens Jahn.

LAGER KUNST: Kunstner Elin Øyer Vister bruker lyder fra naturen. Foto: KORO
LAGER KUNST: Kunstner Elin Øyer Vister bruker lyder fra naturen. Foto: KORO Vis mer