Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Instituttleder med feil om klimapanelet

IPCC er ikke et politisk organ, og det skriver heller ikke klimapanelet på sine hjemmesider at de er, slik Hans Borge hevder.

ENDRER KLIMAET: Hvor mange sykler det er i Beijing er usikkert, men det er mer enn fem millioner biler. Og de er med blant klimafiendtlige utslipp. Foto: Andy Wong / AP / NTB Scanpix
ENDRER KLIMAET: Hvor mange sykler det er i Beijing er usikkert, men det er mer enn fem millioner biler. Og de er med blant klimafiendtlige utslipp. Foto: Andy Wong / AP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Det er flere alvorlige feil i innlegget om FNs klimapanel (IPCC) skrevet av leder for Institutt for petroleumsteknologi ved Universitet i Stavanger, Hans Borge, i Dagbladet 18. november. Som nasjonalt kontaktpunkt for klimapanelet i Norge, ønsker vi å gjøre oppmerksom på dette.

IPCC er ikke et politisk organ, og det skriver heller ikke klimapanelet på sine hjemmesider at de er, slik Borge hevder. Klimapanelet er en vitenskapelig organisasjon med 195 medlemsland, opprettet av Verdens meteorologiorganisasjon og FNs miljøprogram for å vurdere den nyeste vitenskapelige, tekniske og sosio-økonomiske litteraturen som bidrar til å forstå naturlige og menneskeskapte klimaendringer.

Klimapanelet driver ikke egen forskning, men har vurdert over 30 000 vitenskapelige publikasjoner til siste hovedrapport. Vurderingene skal være balansert og relevant for beslutningstakere, men politisk nøytral. Alle rapportene er på omfattende høringsrunder hvor alle som mener de kan bidra med kunnskap kan registrere seg for å gi kommentarer. Forfatterne må behandle alle kommentarene, og alle kommentarer og forfatternes håndtering av de blir offentliggjort.

Myndigheter deltar i høringene og i plenumsmøtene hvor rapportenes sammendrag for beslutningstakere blir gjennomgått. Her deltar også forfatterne, og ingen setninger kan godkjennes uten forfatternes aksept og at det er faglig grunnlag for budskapene. Når rapportene er ferdig behandlet i plenumsmøtene, innebærer det at medlemslandene aksepterer det faglige innholdet i rapportene.

Det er også uforståelig at Hans Borge kan skrive at politikere plukker ut forskerne som deltar i klimapanelet. Det er feil, og det hadde ikke vært vanskelig for Borge å undersøke hvordan denne prosessen er. Utvelgelsen av forfattere baseres primært på deres publikasjoner og arbeid. Myndigheter, observatører og byråmedlemmer er med på å nominere mulige forfattere, men utvelgelsen gjøres av klimapanelets byråer for de ulike arbeidsgruppene. Det er ikke politikere i disse byråene - de består primært av forskere fra universiteter eller forskningsinstitutter.

Basert på alt dette arbeidet har klimapanelet blant annet konkludert med at det er ekstremt sannsynlig (95-100 prosent sikkert) at menneskeskapte utslipp har vært den dominerende årsaken til den observerte økningen i global gjennomsnittstemperatur siden midten av 1900-tallet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media