Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Inte-lektuelle

MED UTGANGSPUNKT i Sartres fylleutsagn om at intellektuelle er de som skriver om ting de ikke har peiling, på så har Dagbladet kåret 10 av de i Norge som vet minst om det de skriver om. I intervjuet med Kjartan Fløgstad utbasunerer han skøyeraktig og frekt at «vi er alle intellektuelle». Den viltert krøllede journalisten holder på å dåne av denne fløgstadske kløkt. Men utsagnet «vi er alle intellektuelle» stammer i virkeligheten fra Antonio Gramscis lille tekst «The Intellectuals» som er publisert i Selections from the Prison Notebooks (1971). Den fremste kjennetegnet på norske intellektuelle er kanskje at de bedriver tiden med å scanne andre tekster og utgi dem for sine egne. For i Norge leser vi som kjent ikke tekster på annet enn norsk.

Det kan være fristende å anvende Gramscis tekst om de intellektuelle på de 10 intellektuelle som Dagbladet har kåret. Gramsci opererer med to typer intellektuelle; de tradisjonelle, kall de gjerne borgerskapets flyktninger, og de organiske. De tradisjonelle har gjerne aldri hatt en ordentlig jobb, men alltid vandret i åndenes rike. Et norsk eksempel her er den filosofiske skjønnånden Helge Høibraaten, sønn av bedriftseier på Eidsvoll. Disse intellektuelle representerer ingen sosial klasse, men forholder seg til makten på en indirekte måte. Deres oppgave er å fore maktens utøvere med tanker om frihet og mangfold, og håpe på at maktens brutale vilje til å ekskludere mennesker blir humanisert.

DET VIKTIGSTE POENGET her er at de ikke holder seg for nesen hvis makten har en annen farge enn den de liker. Dermed ryker både Kjartan Fløgstad, Rune Slagstad, Cathrine Holst og Bjørgulv Braanen rett ut av lista. De har alle erklært at de har funnet et hjem på venstresiden. De tilhører følgelig ikke den intellektuelle eliten, men reduseres til etnosentriske stammemedlemmer hvor alle fremmede med feil farge blir ekskludert. Og det er også her Anders Giæver blingser når han kritiserer listen for ikke å inkludere høyreintellektuelle. Det Norge trenger er ikke venstre- eller høyreintellektuelle, men tradisjonelle intellektuelle som også er villig til å snakke med presteregjeringen vår og Fremskrittspartiet, hvis de får makt.

DE ORGANISK intellektuelle er først og fremst knyttet til produksjonen og de sosiale grupper som vokser fram som følge av hvordan vi organiserer produksjonsmidlene.

I våre dager er deres oppgave er å være oppdatert i forhold til den nye kunnskapsproduksjonen og opptre som kunnskapsmeglere for derved å åpne nye rom for hvordan vi organiserer både fellesskap og arbeid. De må være sosiale entreprenører som utvikler nye dimensjoner ved demokratiet og våre politiske formasjoner. Ingen av de som står på Dagbladets liste kan betegnes som organiske intellektuelle. Kanskje en kvart Thomas Hylland Eriksen. Dagbladet har trodd at de har laget en liste over Norges fremste intellektuelle. I virkeligheten får de bare fram at i Norge er vi alle inte-lektuelle.