Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Integrer de rike!

Det finnes en gruppe mennesker som ikke er en del av samfunnet. De beholder egen kultur, bor i ghettoer, og lærer opp barna i fremmede normer og regler.

LUKSUS: Her ved utstillingsviduet hos gullsmed, Van Cleef and Arpels. Foto: Kirsten M. Buzzi / Dagbladet
LUKSUS: Her ved utstillingsviduet hos gullsmed, Van Cleef and Arpels. Foto: Kirsten M. Buzzi / Dagbladet Vis mer
Meninger

Jeg husker da jeg var liten og skulle få ny ryggsekk til skolestart. Endelig skulle jeg få lik skinnransel som mange andre på skolen. Jeg gledet meg og var kjempestolt. Foreldrene mine var blakke på slutten av måneden, så jeg måtte vente til de fikk lønning før vi kunne kjøpe sekken. Det var helt vanlig for meg.

De fleste familiene der jeg kommer fra måtte anstrenge seg litt for å få endene til å møtes. Desverre er det ikke alle i Norge i dag som får muligheten til en så god oppvekst som meg. Det er en gruppe unge der ute som trenger storsamfunnets hjelp.

I uken som gikk kunne vi lese skandaleoppslagene om skoleelever med designervesker til 9000 kr. De havner i en forferdelig knipe når de skal handle på Meny og må legge igjen veskene sine utenfor butikken. Tenk om vesken blir stjålet?

Jeg lo litt da jeg leste dette. Men så ble jeg betenkt og veldig bekymret.

Det er tydelig at vi har en stor minoritet i Norge som lever svært segregerte liv og som nekter å integrere seg med resten av befolkningen. Vi kan ikke ha det slik i Norge i 2015 at en liten andel av innbyggerne skal kunne isolere seg fra resten av samfunnet, operere fullstendig med sine egne regler og normer og i tillegg oppdra barna sine uten å bry seg om hva som er vanlig ellers i samfunnet. Det er på tide å kreve at de rike integrerer seg.

Et problem er at de rike bosetter seg for seg selv i enklaver utenfor sentrum i de store byene i Norge. De har store hus med gjerder rundt og kjører nesten bare bil når de skal noe sted. Dette gjør at de får svært liten innsikt i hvordan vanlige folk i Norge lever livene sine.

De sosialiserer bare med hverande, de snakker på en annen måte enn vanlige nordmenn og de utvikler egne tradisjoner som skiller seg fra tradisjonene i resten i samfunnet. Jeg skulle ønske vi kunne spredd de rike litt tynnere utover. De burde bosette seg mer spredt slik at de forstår bedre hvordan norsk kultur egentlig er.

Et annet problem er at barna til de rike går på skoler hvor det nesten bare er andre barn med rike foreldre. Det gjør at barna tror det er vanlig å ha skolebøkene i Mikael Kors vesker og å gå med Canada Goose eller Parajumper-jakker om vinteren. Det er ikke lett å la være å gå med dyr jakke når det er så sterkt kulturelt betinget som det er blant de rike. Tenk deg at både moren, bestemoren din og tantene dine går med det, i tillegg til at alle de andre jentene på skolen bruker det.

Unge jenter kan kanskje lure på om noen gutt i det hele tatt vil gifte seg med dem i fremtiden hvis de ikke har samme type jakke som de andre jentene. Da føles det trygt og riktig å gå med jakke til 7000 kr. Mange av disse problemene kunne vært motvirket hvis bare barna til de rike i større grad kunne gått på skole med vanlige barn. Kanskje vi kan få på plass en ordning der rike barn busses over til skoler med flertall av vanlige barn?

Et tredje problem er at de rike tror det er greit å utnytte kulturutvekslingsordningen «au pair» ( fransk for «på like fot»). Au pair- ordningen har som formål å fremme kulturutveksling og skal gi ungdom en mulighet til å reise til utlandet og lære seg et språk, mens utenlandske ungdommer skal kunne komme til Norge og bli kjent med vår kultur. De rike er ofte veldig opptatt på jobbene sine samtidig som de har barn og veldig store hus.

For å kunne sjonglere interessante jobber og høy inntekt med det å ha mange barn, rent hus og store middagsselskaper hjemme i helgene, må de rike ha hushjelp og barnepass. Men de skaffer seg ikke hushjelp, de inviterer istedet unge filippinske jenter hjem til seg på kulturutveksling.

Etterpå klager de over at det er for få retningslinjer for kulturutvekslingen. Er det f.eks. forventet at au pairen skal få spise middag med familien på julaften? Denne typen misforståelser er det på tide å rydde opp i.

Jeg er stolt av verdiene i den norske kulturen. I Norge har vi et samfunn der vi stoler på hverandre, der vi respekterer hverandre og der alle er like mye verdt. Der jeg vokste opp bodde ikke de rike i enklaver for seg selv, men etter at jeg flyttet inn til storbyen Oslo har jeg fått øynene opp for hvor stort problemet er. De rike bor isolert i nabolag på vestsiden av sentrum og de beveger seg nesten aldri over på østsiden av Akerselva.

Jeg er redd for konsekvensene dette kan få for samfunnet på sikt hvis vi ikke gjør noe med det. Heldigvis er det ikke for sent. Krev bedre integrering av de rike, nå.

Opprinnelig publisert på Maddam