Integrering eller ekskludering?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

REGJERINGEN

taler med to tunger i integreringspolitikken. Det snakkes om like muligheter til deltakelse for personer med innvandrerbakgrunn. Samtidig foreslås det å kutte i den nye introduksjonsordningen for nyankomne flyktninger og innvandrere. Regjeringen vil at den ikke skal gjelde for personer som kommer på familiegjenforening, med unntak av de få som innvilges asyl. Det er ingen grunn til å forskjellsbehandle familiegjenforente. Det mest ulogiske med forslaget er at hvis familien ankommer Norge samtidig, innlemmes alle i introduksjons-ordningen. Det er kun familiemedlemmer som kommer på et senere tidspunkt som rammes. Regjeringen forutsetter at den personen som først har ankommet vil være selvhjulpen og kan lose den sist ankomne inn i samfunnet. Dette kan ikke tas for gitt så lenge personer med innvandrerbakgrunn sliter med innpass på arbeidsmarkedet.

INTRODUKSJONSORDNINGEN

er obligatorisk fra 01.09. i år. Kommunene er forpliktet til å tilby den enkelte et program med norskopplæring, samfunnskunnskap, utdanning og/eller arbeid. Den enkelte har plikt til å delta. Det er bekymringsfullt at en gruppe foreslås tatt ut. Det vil i hovedsak ramme kvinner, da det er flest kvinner som kommer på familiegjenforening. Regjeringens taler om å sikre samfunnsdeltakelse og selvstendighet for kvinner med minoritetsbakgrunn lyder hult sett i lys av dette forslaget. Det samme gjør lovordene om å motvirke fattigdom i Norge. Personer med innvandrerbakgrunn er allerede høyt oppe på fattigdomsstatistikken. Det vil forverres ved å utestenge en gruppe fra en ordning som skal føre til at de lettere får innpass i utdanning og arbeid, og dermed raskere blir selvhjulpne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.