Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Integrering eller ekskludering?

REGJERINGEN

taler med to tunger i integreringspolitikken. Det snakkes om like muligheter til deltakelse for personer med innvandrerbakgrunn. Samtidig foreslås det å kutte i den nye introduksjonsordningen for nyankomne flyktninger og innvandrere. Regjeringen vil at den ikke skal gjelde for personer som kommer på familiegjenforening, med unntak av de få som innvilges asyl. Det er ingen grunn til å forskjellsbehandle familiegjenforente. Det mest ulogiske med forslaget er at hvis familien ankommer Norge samtidig, innlemmes alle i introduksjons-ordningen. Det er kun familiemedlemmer som kommer på et senere tidspunkt som rammes. Regjeringen forutsetter at den personen som først har ankommet vil være selvhjulpen og kan lose den sist ankomne inn i samfunnet. Dette kan ikke tas for gitt så lenge personer med innvandrerbakgrunn sliter med innpass på arbeidsmarkedet.

INTRODUKSJONSORDNINGEN

er obligatorisk fra 01.09. i år. Kommunene er forpliktet til å tilby den enkelte et program med norskopplæring, samfunnskunnskap, utdanning og/eller arbeid. Den enkelte har plikt til å delta. Det er bekymringsfullt at en gruppe foreslås tatt ut. Det vil i hovedsak ramme kvinner, da det er flest kvinner som kommer på familiegjenforening. Regjeringens taler om å sikre samfunnsdeltakelse og selvstendighet for kvinner med minoritetsbakgrunn lyder hult sett i lys av dette forslaget. Det samme gjør lovordene om å motvirke fattigdom i Norge. Personer med innvandrerbakgrunn er allerede høyt oppe på fattigdomsstatistikken. Det vil forverres ved å utestenge en gruppe fra en ordning som skal føre til at de lettere får innpass i utdanning og arbeid, og dermed raskere blir selvhjulpne.

Ifølge regjeringen står kommunene fritt til å tilby introduksjonsprogram til familiegjenforente. Selv om viljen er der vet vi at kommuneøkonomien ikke gir rom for dette. Det fremgår av kuttforslaget at det har bakgrunn i statsbudsjettet. Nyankomne til Norge må ikke være salderingspost for regjeringen. Det har store og langsiktige konsekvenser for de familiene det angår. Det har også samfunnsmessige konsekvenser både på kort og lang sikt. En ikke-integrert person vil koste samfunnet mer enn en som gis en god start på sitt nye liv i Norge. Dette forslaget må avvises.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media