Integrering, ikke internering

Lukkede asylmottak er bare et litt penere ord for fengsel eller interneringsleir.

MANGLER LØSNINGER: «I iveren etter å anklage alle andre partier for å ikke ha noen løsninger i integreringspolitikken, utelater Keshvari (bildet) å si ett eneste ord om løsningene hans parti forfekter», skriver artikkelforfatteren. Foto: Benjamin A. Ward
MANGLER LØSNINGER: «I iveren etter å anklage alle andre partier for å ikke ha noen løsninger i integreringspolitikken, utelater Keshvari (bildet) å si ett eneste ord om løsningene hans parti forfekter», skriver artikkelforfatteren. Foto: Benjamin A. WardVis mer
Debattinnlegg

Mazyar Keshvari (Frp) skriver (9. august) godt og presist om arbeidet mot totalitære krefter, diskriminering og undertrykking. Keshvari har kjent problemene han skriver om på kroppen, og framfører sine argumenter i en saklig og troverdig tone.

Men i iveren etter å anklage alle andre partier for å ikke ha noen løsninger i integreringspolitikken, utelater Keshvari å si ett eneste ord om løsningene hans eget parti forfekter. Hadde han gjort det, ville man sett at Frp's politikk er inhuman, på grensen eller over grensen for internasjonale lover og avtaler, og ikke minst vil virke mot sin hensikt.

Venstre deler Keshvaris engasjement for likeverd, toleranse og frihet fra statlig undertrykking. Når det gjelder Norges internasjonale rolle, tror jeg vi raskt hadde blitt enige om at Norge bør heve stemmen enda tydeligere enn vi gjør i dialog med regimer som fører en politikk som står fjernt fra menneskerettighetene og målet om en verden med plass til alle.

Men vel så viktig er det hva vi vil gjøre her hjemme. Hvordan vil vi for eksempel ta imot alle de som kommer til Norge på flukt fra repressive regimer?

Frp's svar er lukkede asylmottak. Venstres svar er mulighet til å arbeide fra dag en, i påvente av at asylsøknaden behandles. Jeg er ikke et sekund i tvil om at Venstres løsning gir bedre integrering, mens Frp's løsning høyst sannsynlig vil skape større avstander mellom dem som allerede bor i Norge og de som skal bosette seg her i framtida.

Keshvari har rett i at vi ikke skal akseptere moralpoliti på Grønland, kjønnsdiskriminering i innvandrermiljøer og ekstreme grupper som tar til orde for eller støtter terrorhandlinger. Vi må også være tydelige på at Norge ikke skal være en frihavn for mennesker som kommer hit for å begå kriminalitet.

Venstre har derfor foreslått å opprette en hurtigfil for asylsøkere som blir tatt for alvorlig kriminalitet, slik at disse raskt kan sendes tilbake til opprinnelseslandet ved avslag på søknaden.Vi vil aldri gå med på Frp's politikk om at alle asylsøkere skal behandles som kriminelle bare fordi de søker asyl. For det er nettopp det Frp foreslår. Lukkede asylmottak er bare et litt penere ord for fengsel eller interneringsleir.

Ved å bruke slike institusjoner, går vi ikke bare på tvers av våre internasjonale forpliktelser og viktige rettssikkerhetsprinsipper, men gjør også jobben med å integrere de som får opphold i Norge mye vanskeligere.

Vi må forvente at mennesker som flykter fra krig og nød har traumer og andre psykiske lidelser. Dette vil utvilsomt bli forsterket om vi sperrer dem inne ved ankomst. En slik mottakelse i det en asylsøker håper skal bli et nytt hjemland, vil også skape motvilje mot å omfavne de «norske verdiene» Frp og SV har diskutert de siste ukene.

Det vil gi dårligere integrering og grobunn for antidemokratiske holdninger, stikk i strid med målsettingene vi tross alt kan stå sammen om.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.