Integrering og umoral

Kanskje kan Brochmannutvalgets regnestykker bidra til å omsider få gjort noe med styringsproblemene i integreringspolitikken.

ULØNNSOMT: Mange ukvalifiserte jobber er så lavtlønte at det lønner seg å heller motta sosialhjelp, skriver et av medlemmene i Brochmann-utvalget. Foto: Truls Brekke
ULØNNSOMT: Mange ukvalifiserte jobber er så lavtlønte at det lønner seg å heller motta sosialhjelp, skriver et av medlemmene i Brochmann-utvalget. Foto: Truls Brekke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Marte Michelet sier hun har lest Brochmann-utvalgets rapport. Ut fra det hun skriver i Dagbladet 30.mai er det lite som tyder på at hun har fått med seg særlig mye. Utvalget foreslår ikke å «ribbe» velferdsordningene, men å endre dem slik at det ikke skal være mer lønnsomt å stå utenfor arbeidslivet enn å være i full jobb.

Journalister og andre godt betalte debattanter er kanskje ikke klar over hvor dårlig mange tjener i dette landet. Som bud, hjemmehjelper eller SFO-assistent er startlønna ca 225 000 i året. Med dagens system kan et ektepar med fem barn få 270 000 kroner i året i skattefri sosialhjelp. I tillegg kommer bostøtte og kontantstøtte som kan beløpe seg til mange tusen i måneden. For å sitte igjen med tilsvarende nettoinntekt som yrkesaktiv må man opp i en inntekt på 5- 600 000 kroner. Med andre ord kan denne familien sitte igjen med betydelig lavere disponibel inntekt dersom begge de to voksne i familien skulle få fast heltidsarbeid til tarifflønn (det siste er dessverre et lite sannsynlig scenario dersom dette er en familie med ikke-vestlig bakgrunn). Så kan vi diskutere hva som bør endres - lønna og/eller sosialhjelpssatsene, men at dette systemet er lite bærekraftig må være hevet over en hver tvil.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer