DEBATT

Debatt: Integrering

Integrerings-bløff fra Frp

Byrådet bosetter ikke flyktninger i utsatte områder, slik Frp hevder.

OPPHOPNING: Det borgerlige byrådet, som styrte fra 1997 til 2015, bosatte flyktninger bare etter innbyggertallet i bydelene. Det gjorde at områder i Groruddalen, Søndre Nordstrand og Oslo indre øst fikk en opphopning av nyankomne flyktninger, skriver byrådsleder Raymond Johansen. Her taler han under fjorårets folkemøte på Holmlia, Søndre Nordstrand. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OPPHOPNING: Det borgerlige byrådet, som styrte fra 1997 til 2015, bosatte flyktninger bare etter innbyggertallet i bydelene. Det gjorde at områder i Groruddalen, Søndre Nordstrand og Oslo indre øst fikk en opphopning av nyankomne flyktninger, skriver byrådsleder Raymond Johansen. Her taler han under fjorårets folkemøte på Holmlia, Søndre Nordstrand. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Dagbladet 5. mars hevder stortingsrepresentant Himanshu Gulati (FrP) at byrådet ikke vil «skjerme områder med høy innvandrerandel for bosetting av flyktninger». Det er bare tull.

Raymond Johansen.
Raymond Johansen. Vis mer

Det er først med det rødgrønne byrådet at bestemte områder i Oslo skjermes for bosetting av flyktninger. Det borgerlige byrådet, som styrte fra 1997 til 2015, bosatte flyktninger bare etter innbyggertallet i bydelene. Det gjorde at allerede folkerike områder i Groruddalen, Søndre Nordstrand og Oslo indre øst fikk en opphopning av nyankomne flyktninger.

Samtidig var det innenfor disse områdene dårligst dekning i barnehage og aktivitetsskolen, flest mødre på kontantstøtte og størst arbeidsledighet. Det manglet idrettsanlegg, fritidstilbud, lærere og jobber.

Så kan man velge å gjøre som Frp: Legge all skylden på flyktningene, de som har vært på flukt fra krig og undertrykkelse, og som kommer til Norge som en del av en FN-kvote. Vi kan si at det er flyktningene som er problemet. Men hva hjelper det?

For meg er det åpenbart at integreringspolitikken som har blitt ført i Oslo over mange år, har vært for svak. Altfor mange har blitt stående over lang tid utenfor fellesskapsarenaer som barnehage, arbeid og fritidsaktiviteter. Det får konsekvenser.

Det rødgrønne byrådet har innført en ny og mye sterkere integreringspolitikk enn det som har vært vanlig i Oslo. For det første bosetter vi flyktninger i områder med integreringsevne, vi skjermer områder som allerede har mange flyktninger fra før. Flyktninger skal bosettes der vi vet det er frivillige organisasjoner og norske integreringsvenner som kan stille opp og der det er mulighet for å bo i private boliger framfor kommunale gårder med mange leiligheter.

Evnen til å få flyktninger ut i jobb etter endt introduksjonsprogram er også viktig for bosettingen, og her er det Gamle Oslo og Grünerløkka som har vært suverent best de siste åra.

For det andre får vi flere barn inn i barnehage og flere foreldre av kontantstøtte og ut i jobb. Aldri tidligere har andelen barn i barnehage vært høyere i Oslo, og aldri tidligere har så få foreldre gått på kontantstøtte.

Andelen som deltar i aktivitetsskolen etter skoletid er nå høy i hele Oslo, også i områder med mange innvandrere. Slik var det ikke før det rødgrønne byrådet innførte gratis aktivitetsskole for alle.

De siste åra har det dessuten vært en markant økning i andelen som kommer ut i jobb eller utdanning etter endt introduksjonsprogram, og en markant nedgang i innvandrerarbeidsledigheten. Vi har vært strenge på at norsk skal være skolegårdsspråket og at ansatte i barnehage, skole og aktivitetsskole som ikke kan godt nok norsk, må lære seg det. Derfor kurser vi nå historisk mange kommunalt ansatte i norsk.

Selv om flere er i barnehage og arbeid i Oslo, og mange piler peker i riktig retning, sliter vi med konsekvensene av den såkalte nærpolitireformen. Vi opplever at politiet ikke har fått ressurser til å knuse gjengene og til å slå ned på økt knivvold. Fordi det er nødvendig at justisminister Tor Mikkel Wara blir tøffere mot gjengkriminelle, foreslo jeg nettopp flere tiltak, blant annet forbud mot å skaffe seg og eie machete.

Gulati skriver at regjeringen har «varslet implementering av samtlige av tiltakene». Tiltakene har også blitt foreslått av Arbeiderpartiet på Stortinget i Representantforslag 39 (2018–2019). At Gulati feilaktig påstår at Arbeiderpartiet på Stortinget har vært imot tiltakene, viser at det politiske spillet kanskje er viktigere for Frp enn faktisk å gjøre noe med problemene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer