Intellektuell latskap om tildelingen

At noe er «kontroversielt» eller «støtende» gjør det ikke i seg selv verdifullt.

FASCISME: «Fjordman tegner et verdensbilde der regjering og medier er landsforrædere, der en kamp på liv og død utspiller seg mellom 'oss' og 'islam', og der den endelige løsning er 'å fysisk og permanent fjerne alle muslimer fra Europa'», skriver forfatteren. Bildet viser Fritt Ords styreleder Georg Fredrik Rieber-Mohn. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
FASCISME: «Fjordman tegner et verdensbilde der regjering og medier er landsforrædere, der en kamp på liv og død utspiller seg mellom 'oss' og 'islam', og der den endelige løsning er 'å fysisk og permanent fjerne alle muslimer fra Europa'», skriver forfatteren. Bildet viser Fritt Ords styreleder Georg Fredrik Rieber-Mohn. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Inger Merete Hobbelstad gjør det for lett for seg selv når hun benytter sjablongargumentasjon, for ytringsfriheten, for å forsvare Fritt Ords pengestøtte til Fjordman.

«Poenget er at ytringsfriheten krever prinsipiell tenkning», skriver Inger Merete Hobbelstad. Jeg tror kanskje Hobbelstad misforstår med vilje når hun antyder at de som måtte være uenige med henne ikke forstår de prinsipielle sidene ved ytringsfriheten. Det er sikkert hyggelig å feire at en selv er så liberal at det å dele ut penger, til ideologiske voldsromantikere, er noe rett og vakkert, men prinsipielt er det ikke. Tvert imot er det slurvete argumentasjon.

Hobbelstads resonnement hviler på det feilaktige premiss at alternativet til å gi voldsromantikere stipend for å gi ut bok, er å «skyve det inn i et nettskap, i fåfengt tro på at det ikke vil finne et publikum». Men ingen av de som har reagert på Fritt Ords tildeling til Jensen har så vidt jeg kan se tatt til orde for å sensurere eller gjemme ham bort.

Fjordman er da heller ikke gjemt bort i et skap, og mangel på synlighet er ikke ett av Peder Jensens problem. Han får uttale seg omtrent hvor han vil. De største norske avisene trykker innleggene hans. Jensen ties ikke i hjel, han er tvert imot beviset på at påstandene om at Norge er en politisk korrekt trykkoker ikke stemmer. Er det noe Norge ikke mangler, så er det aktører i norsk offentlighet som uten empiri, med kreativ kildebruk og livlig språk prediker hvor farlig det er for hele vår sivilisasjon at noen få prosent av Norges befolkning er muslimer.

«Nettopp derfor er det godt vi har en institusjon som ikke først og fremst er på utkikk etter det edle eller det gode eller det kloke, men som befatter seg med det kontroversielle og det støtende», skriver Hobbelstad om Fritt Ord. Men Fjordman er ikke «kontroversiell» eller «støtende». Å omtale ham som «islamkritiker», slik Fritt Ord gjør, er som å kalle Hamas-ledelsen «litt konservativ». Det legitimerer en form for ekstremisme som beviselig er voldelig.

Fjordman tegner et verdensbilde der regjering og medier er landsforrædere, der en kamp på liv og død utspiller seg mellom «oss» og «islam», og der den endelige løsning er «å fysisk og permanent fjerne alle muslimer fra Europa». Sagt med andre ord: Han står for fascistisk tankegods som må ende i etnisk rensing. Volden ligger latent i det meste av hans «teorier».

Fritt Ord er dekadente og late når de lar «Jensens tilsvarsrett» være et argument for å legitimere hans skriverier med pengestøtte. Som om ikke faglige kriterier tidligere har vært en del av Fritt Ords tildelinger til bokprosjekter. At noe er «kontroversielt» eller «støtende» gjør det ikke i seg selv verdifullt for det offentlige, frie ordskiftet.«Han representerer et sett holdninger som finnes i det norske samfunnet», skriver Hobbelstad.

Jo da. Det finnes også mennesker i Norge som bader i andre konspirasjonsteorier enn Fjordman. Som mener jødene sto bak 11. september. Som mener at myndighetene i Vesten slipper kjemikalier fra fly for å kontrollere egen befolkning. Jeg tror verken Hobbelstad eller Fritt Ord mener det er viktig at disse miljøene får penger til bokutgivelse.

Hvordan kan de da mene at Fjordman er en annen sak, han som på toppen av sine forestillinger om storting og regjering som forrædere av genetikk og land, oppfordrer til etnisk rensing i hele Europa? Det må enten hvile på intellektuell latskap, eller den villfarelse at Fjordman befinner seg noe nærmere virkeligheten enn andre, ekstreme konspirasjonsteoretikere og voldsagitatorer. Feil tar de uansett.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.