- Intellektuelle onanister og gratispassasjerer

Kim Friele tordner mot «silkehomser».

IRRITERT: Kim Friele er ikke blid på kjente homofile som troppet opp på utdelingen av Fritt Ord-prisen til Nina Karin Monsen. Foto: ESPEN RØST
IRRITERT: Kim Friele er ikke blid på kjente homofile som troppet opp på utdelingen av Fritt Ord-prisen til Nina Karin Monsen. Foto: ESPEN RØSTVis mer

||| (Dagbladet.no): I et intervju med Bergensavisen (BA) i dag går Kim Friele svært hardt ut mot flere andre, kjente homofile som deltok på utdelingen av Fritt Ord-prisen til Nina Karin Monsen på operaen i forrige uke.

Selv befant Friele seg på den andre siden av veien, der hun sammen med flere hundre medlemmer av homobevegelsen demonstrerte mot prisutdelingen.

- Intellektuelle onanister
Friele sier til avisa at hun føler det som et kjempesvik at andre homser som Finn Schjøll, Anne Grete Preus, Frank Rossavik og Erling Lae deltok på utdelingen.

- Disse homsene har aldri slåss for den friheten vi har i dag. Vi fikk ikke partnerskapsloven på grunn av Preus og Lae. Jeg kaller disse for intellektuelle onanister, som forskrever seg. De har aldri betalt noen pris, men synes sikkert det er veldig kjekt og greit at loven kom rekende, sier hun.

Særlig Morgenbladets samfunnsredaktør Frank Rossavik får gjennomgå.

- Nå er også han blitt en intellektuell onanist som skriver arrogant og nedlatende i Morgenbladet. Da skjønner jeg at generasjonen under meg lever i en aldeles annerledes tid. De har reist av sted som gratispassasjerer når de sitter der og driver den intellektuelle analysen sin, sier hun til BA.

PÅ UTDELINGEN: Artist Anne Grete Preus følte seg ikke støtt av Nina Karin Monsens uttalelser om lesbiske. Her er de to i samtale på operataket, rett før Monsen fikk Fritt Ord-prisen. Foto: HANS ARNE VEDLOG
PÅ UTDELINGEN: Artist Anne Grete Preus følte seg ikke støtt av Nina Karin Monsens uttalelser om lesbiske. Her er de to i samtale på operataket, rett før Monsen fikk Fritt Ord-prisen. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Homobevegelsen er svekket
Friele reagerer på en kommentarartikkel i forrige ukes utgave av Morgenbladet, der Rossavik skriver at han tror homobevegelsen nå er i en selvforskyldt krise, og at deres posisjon er svekket etter Fritt Ord-debatten.

- Kim Friele har alltid vært en tøff debattant. Jeg reagerer ikke noe spesielt på det hun sier. Det jeg er lei meg for, er at hun har oppfattet meg som nedlatende. Det er i så fall helt i strid med det jeg ønsker, sier Frank Rossavik til Dagbladet.

Han står imidlertid fast ved at han mener debatten har svekket homobevegelsen.

- Vi ser jo helt klart at det nå er en helt annen diskusjon om ekteskapsloven og homofiles plass i samfunnet. Det hadde det ikke trengt å bli dersom LLH og homobevegelsen hadde reagert klokere, mener han.

- Én ting er reaksjonene jeg har fått fra folk fra det politiske miljøet, og andre meningsbærere, om at de er til dels sjokkerte over homobevegelsens opptreden i denne saken. I tillegg har Frieles eget utspill om at andre burde levere Fritt Ord-prisene tilbake, falt dødt til jorden. Tvert imot fikk hun kritikk, sier han.

- Ikke fortell meg hva jeg ikke skal
Finn Schjøll angrer ikke på at han gikk på Fritt Ord-prisutdelingen.

UENIG MED FRIELE: Morgenbladets Frank Rossavik.
UENIG MED FRIELE: Morgenbladets Frank Rossavik. Vis mer

- Ingen, absolutt ingen, uansett hvor heterofile eller homofile de er, skal noen gang mer fortelle meg hva jeg skal eller ikke skal. Det ansvaret må jeg ta selv, sier han til Dagbladet.

- Jeg synes ikke jeg flagger noen spesiell mening med å gå dit, uansett hvor enig eller uenig jeg måtte være med disse to damene fra Bergen. Begge har lært meg noe på hver sin måte, sier han til Dagbladet.

VIL BESTEMME SELV: Finn Schjøll angrer ikke på at han gikk på utdelingen. Foto: EIRIK HELLAND URKE.
VIL BESTEMME SELV: Finn Schjøll angrer ikke på at han gikk på utdelingen. Foto: EIRIK HELLAND URKE. Vis mer