Intenst fra Grønland

Når går første fly/båt til Grønland? Etter å ha lest Mette Newths lysende skildring av dette ukjente landet, vil jeg dit NÅ.

«Forandringen» er hennes fjerde bok fra Grønland. Jeg har ikke lest de andre, men jeg skal.

Boka handler om Navarana, datter av isbjørnjegeren og den vakre strupesangersken «som kunne synge som vinden over isen, og fløyte nøyaktig som snøspurven». Navarana har arvet foreldrenes skjønnhet, styrke og mot. Hun har kraften i seg. Hun våger å måle krefter med naturen i kampen mot sultedøden, mens den lange vinteren herjer.

Frossen

Under sin jaktvandring finner hun Brendan, halvt ihjelfrossen i et underlig hus. Hun vet ikke at det er en kirke. Hun vet ikke at han er en irsk munk, en av de mange som er kommet for å frelse hedningene, blinde for andres tro, innestengt i den fordømmende, selvsent-rerte og egoistiske kristendommen. For henne er han en fargeløs fremmed, kommet til Menneskenes Land.

Inntagende

Boka er en inntagende kjærlighetsroman i et poetisk språk, men har mye mer i seg. Respekten for naturen, som vi bare låner, budskapet om å lytte til andres tro og møte forskjellen med ærbødighet. En intens skildring fra naturkreftenes samfunn, der «livet bare er en tynn hinne som skiller de levende fra De Dødes Verden». Les.