Anmeldelse, D.B. John, «Nordstjernen»

Intenst spennende om Nord-Koreas uhyggelige overgrep

Baker store kunnskaper inn i virkelighetsnær thriller.

BYGD PÅ MAKT: Det nordkoreanske systemet bygger på rå makt, inkludert militær styrke - her framvist under en parade i Pyonyang - og bruk av fangeleire og tortur av verste slag. Forfatteren D.B. John har grundige studier bak seg som han har bakt inn i handlingen i thrilleren «Nordstjernen». Foto: NTB Scanpix
BYGD PÅ MAKT: Det nordkoreanske systemet bygger på rå makt, inkludert militær styrke - her framvist under en parade i Pyonyang - og bruk av fangeleire og tortur av verste slag. Forfatteren D.B. John har grundige studier bak seg som han har bakt inn i handlingen i thrilleren «Nordstjernen». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nord-Korea har gjennom etterkrigsstida bygd sin spesielle form for kommunisme på en tragikomisk form for persondyrking kombinert med rå maktbruk.

Men at regimet fra 1970-tallet og framover bortførte et antall sivile japanere og sørkoreanere fra hjemlige strender og tok dem med seg til Nord-Korea, der de forsvant, er trolig ukjent for de fleste.

«Motivet bak dette bisarre kriminelle foretaket er aldri blitt skikkelig forklart,» skriver den walisiske forfatteren D.B. John i et etterord til thrilleren «Nordstjernen». I boka bruker han nordkoreanske forhold som underlag for en thriller som ikke slipper leseren før siste setning er lest.

Frykt og tortur

Personer fra andre land, også europeere, skal ha blitt kidnappet av nordkoreanske agenter. I det nevnte etterordet går forfatteren igjennom faktagrunnlaget for de mange forferdelige episodene som skildres i boka. Først og fremst dreier disse seg om interne forhold i Nord-Korea, der makten sikres gjennom frykt, overvåkning, fengsling, tortur og henrettelser.

Dette regimet, som man skulle tro idealiserte Stalins politikk på 1930-tallet, fins det få formildende omstendigheter ved. I sin korte gjennomgang forteller John blant annet om dokumentasjon av den mest hårreisende form for tortur og om den isolerte Leir 22, som ikke fins overlevende vitner fra, men som er skildret av vakter som har hoppet av, dessuten gjennom satelittbilder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.