Intenst spennende om Nord-Koreas uhyggelige overgrep

Baker store kunnskaper inn i virkelighetsnær thriller.

BYGD PÅ MAKT: Det nordkoreanske systemet bygger på rå makt, inkludert militær styrke - her framvist under en parade i Pyonyang - og bruk av fangeleire og tortur av verste slag. Forfatteren D.B. John har grundige studier bak seg som han har bakt inn i handlingen i thrilleren «Nordstjernen». Foto: NTB Scanpix
BYGD PÅ MAKT: Det nordkoreanske systemet bygger på rå makt, inkludert militær styrke - her framvist under en parade i Pyonyang - og bruk av fangeleire og tortur av verste slag. Forfatteren D.B. John har grundige studier bak seg som han har bakt inn i handlingen i thrilleren «Nordstjernen». Foto: NTB ScanpixVis mer

Nord-Korea har gjennom etterkrigsstida bygd sin spesielle form for kommunisme på en tragikomisk form for persondyrking kombinert med rå maktbruk.

Men at regimet fra 1970-tallet og framover bortførte et antall sivile japanere og sørkoreanere fra hjemlige strender og tok dem med seg til Nord-Korea, der de forsvant, er trolig ukjent for de fleste.

«Motivet bak dette bisarre kriminelle foretaket er aldri blitt skikkelig forklart,» skriver den walisiske forfatteren D.B. John i et etterord til thrilleren «Nordstjernen». I boka bruker han nordkoreanske forhold som underlag for en thriller som ikke slipper leseren før siste setning er lest.

Frykt og tortur

Personer fra andre land, også europeere, skal ha blitt kidnappet av nordkoreanske agenter. I det nevnte etterordet går forfatteren igjennom faktagrunnlaget for de mange forferdelige episodene som skildres i boka. Først og fremst dreier disse seg om interne forhold i Nord-Korea, der makten sikres gjennom frykt, overvåkning, fengsling, tortur og henrettelser.

Dette regimet, som man skulle tro idealiserte Stalins politikk på 1930-tallet, fins det få formildende omstendigheter ved. I sin korte gjennomgang forteller John blant annet om dokumentasjon av den mest hårreisende form for tortur og om den isolerte Leir 22, som ikke fins overlevende vitner fra, men som er skildret av vakter som har hoppet av, dessuten gjennom satelittbilder.

Store lidelser

Slike leire har man behov for, mener John, ikke fordi fangene utfører nødvendig arbeid, men fordi «et totalitært regime må ha konsentrasjonsleirer hvis det skal opprettholde kontroll ved hjelp av terror». Det er forferdelig, men trolig sant.

Torturen er av verste slag. Slik fortoner virkeligheten seg for en av bokas hovedpersoner, Cho Sang-ho, en tidligere tjenestemann som blir arrestert på grunn av sine forfedres antatte mangel på lojalitet mot staten:

«Den dagen ble han hengt opp etter hendene fra en jernstang. Tærne nådde så vidt nedi gulvet, håndjernene skar inn i huden på håndleddene, og det føltes som om midjen skulle revne fra overkroppen. Vaktene slo beina hans så ofte at de hovnet opp som trestammer. Og selv ikke da hadde han opplevd det verste. De flyttet ham til en celle som var så liten at han måtte sitte sammenkrøket, og som var halvfull av kaldt vann. Der ble han forlatt i to døgn

Tre hovedpersoner

Så er spørsmålet: Holder denne faktamettede fortellingen som intrige? Det synes jeg den gjør. Innledningsvis blir et ungt par kidnappet fra en strand i 1998. 12 år seinere møter vi tvillingsøsteren til den bortførte kvinnen. Hun heter Jenna og er særdeles begavet, både mentalt og fysisk. Hun blir vervet av CIA, noe hun går med på i håp om å finne igjen søsteren.

I tillegg møter vi nevnte Cho, dessuten en bondekone i en nordkoreansk landsby, kalt fru Moon. Disse tre følger vi vekselvis og etter hvert sammen, når veiene krysses. Sjangermessig er dette en spionroman, men mer som en bok av John Le Carré enn av Robert Ludlum, grundig researchet og befridd for fartsfylte actionscener og skuddramaer. Den velskrevne teksten er utmerket oversatt av den drevne Kurt Hanssen.

Smuglet sprit til Oslo

John baker uanstrengt de historiske opplysningene om nordkoreanske forhold, inkludert landets omstridte rakettprogram, inn i fortellingen. Han skildrer forholdet mellom USA og Nord-Korea, men holder unna den pågående striden mellom Trump og Kim Jong-un. Boka avsluttes i 2012. Men den gir en grundig skildring av hvorfor Nord-Korea er en tikkende bombe, menneskerettslig, militært og politisk.

En liten småkomisk kuriositet, midt oppi alt dramaet. I etterordet beskriver John hvordan nordkoreanerne på 1970-tallet finansierte ambassadene sine – og delvis luksuslivet til Kim Il Sung og hans familie, gjennom smugling via diplomatpost. Alt fra dollarsedler til ulovlig medisin og narkotika er nevnt, en inntektsgivende svartebørsbutikk drevet i samarbeid med lokale forbrytere.

I 1976 avslørte norsk politi gjennom telefonavlytting at Nord-Koreas ambassade i Oslo drev en slik virksomhet. Den var tilpasset nasjonen. Til Norge innførte nordkoreanerne kasse på kasse med sigaretter og brennevin.