Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Intenst vakkert

Guddommelig vakkert, intenst og melankolsk. Gå ikke glipp av bandet Sigur Ros.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islandske Sigur Ros står for høstens store overraskelse. Bandet lager episk og svevende musikk som er så vakker at det nærmest smerter. Musikerne maler melankolske lydbilder som passerer i sakte film, og som nesten er like mye for det indre øyet som for øret.

Det er vanskelig å finne sammenlikninger, men Spiritualized og Mercury Rev kan i hvert fall være med å gi et lite bilde på hva kvartetten sysler med.

Den overjordisk skjønnheten er langsom og kombinerer både det lavmælte og det soniske, men uten å virke støyende og masete. Dette er musikk til meditasjon og tankeflukt. Sånn musikk kan sannsynligvis bare oppstå på Reykjavik, som er så konsertert og isolert.

Sigur Ros betyr Victory Rose, eller Seiersrose på norsk, og har eksistert siden 1994. De har tidligere gitt ut to ep-er, men dette er deres internasjonale debut. Bandet opplever nå oppsiktsvekkende positiv omtale i internasjonale og norske medier.

Språket de synger på heter hopelandish, og er en mellomting av islandsk og sanger Jon Thor Birgisson oppdiktede fantasispråk.