LEDER

Interessant krangel

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Når representanter for landets to største partier, Ap og Høyre, kunne vært enige, men deltar i en heftig diskusjon i NRKs «Politisk kvarter», blir resultatet hva vi kaller en interessant krangel. Da må man nemlig lytte nøye til argumentene og innstille høreapparatet på knappen «vikarierende argumentasjon». Det dreier seg om Høyres tanker om å overlate videregående skoler til større kommuner for å høste erfaring med hvordan det blir hvis kommunene får ansvar for hele det trettenårige skoleløpet. I dag har kommunene ansvaret for den tiårige grunnskolen, mens fylkeskommunene har ansvaret for videregående skoler.

Oslo er i dag eksempelet på en kommune som har hele dette ansvaret. Det skyldes at Oslo både er en primærkommune og en fylkeskommune. Dessuten er den landets største med mange skoler av ulikt slag og med en svær utdanningsetat. Høyre ønsker at flere store byer får forsøke med et tilsvarende ansvar. Til forskjell fra Oslo er ikke byer som Bergen, Stavanger, Drammen og Tromsø fylkeskommuner. De vil likevel ha videregående skoler som blir benyttet av elever i andre kommuner i deres respektive fylker. Det var blant innvendingene fra Ap's utdanningspolitiske talsmann Trond Giske da han møtte Høyres Henrik Asheim til diskusjon i går. Giske mener Oslo er et tilstrekkelig forsøkslaboratorium, hvis det er erfaring fra slik helhetlig samdrift som er hovedpoenget med Høyres forslag.

Når vi skimter vikarierende argumenter er det fordi Høyre i mange år har vært innstilt på å legge ned fylkeskommunen og samtidig redusere antall primærkommuner. Begrunnelsen er at færre, men større kommuner bedre vil kunne sørge for velferdsytelsene. Men Høyre er ikke alene om å tenke stort om kommunestruktur. Det har Arbeiderpartiet gjort i en mannsalder. At vi fremdeles har 19 fylker og over 425 kommuner er først og fremst Senterpartiets fortjeneste. Skjønt, vi skal ikke se bort fra at Giske har et annet syn på dette enn ledelsen i eget parti. Uansett er det ikke Ap som har flertall og ledelse i landets største kommuner. Bare i Trondheim er Ap i posisjon.

Nå reagerer også lærerne negativt på Høyre-kommunenes forslag. De har mange års erfaring med kommuner som skoleeiere og er for tida i konflikt med KS om ny arbeidstidsavtale. Deres holdning er at det var bedre å være under statens vinger, lønnsmessig, enn under kommunenes. Alt i alt blir det for mange elementer i en debatt som isolert sett kunne vært interessant.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer