Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Interessen for Norge i den litterære verden har økt etter Knausgård

Åsne Seierstad kaller forfatteren «et fenomen».

SUKSESS I USA: Åsne Seierstad, Per Petterson og Karl Ove Knausgård skal alle på USA-turné denne våren. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
SUKSESS I USA: Åsne Seierstad, Per Petterson og Karl Ove Knausgård skal alle på USA-turné denne våren. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Interessen for Norge i den litterære verden har økt etter Knausgård, sier Åsne Seierstad til Dagbladet, og legger til:

- Siden min tittel «En av oss» ikke er selvforklarende, måtte det amerikanske forlaget lage en undertittel. Mange varianter var oppe, med Norge og uten Norge, de endte opp med det siste for som redaktøren min sa: «It is all about Norway now».

- Ser andre kvaliteter Denne uka reiser hun til New York for å lansere 22. juli-boka «En av oss», som kommer ut i USA 21. april på det prestisjetunge forlaget Farrar, Straus & Giroux.

I forrige uke fikk boka en svært positiv anmeldelse i New York Times, av avisas hovedkritiker Dwight Garner. Den har også nylig blitt lansert i Storbritannia, Canada og Australia, der den også har fått gode kritikker.

- Det at boka fungerer over Atlanteren er ikke gitt. Man vet ikke så mye om 22. juli utenfor Norge og Skandinavia, sier hun, og legger til:

- Britene og amerikanere har en annen distanse til hendelsen boka beskriver, og ser noen andre kvaliteter enn det norske anmeldere gjorde. Boka fikk gode kritikker i Norge også, men det var mer lunkent enn i USA og Storbritannia. Kanskje forståelig nok, siden vi i Norge vet så mye om denne saken, sier hun.

Nesbø og Knausgård baner vei Jo Nesbø har lenge hatt suksess i utlandet, og spesielt i USA. I fjor solgte de engelske utgavene av bøkene hans for over 60 millioner kroner, der en tredjedel av inntektene kommer fra USA, ifølge Dagens Næringsliv. Nesbø har siden 2005 solgt fem millioner bøker på engelsk, omtrent det samme som hans totale salg i Norge.

Seierstad mener at også Karl Ove Knausgård kan tilskrives mye av æren for at interessen for Norge har økt. Med «Min kamp»-serien har han hatt stor suksess både i USA og i andre deler av verden. Forfatteren har flere ganger vært på lanseringsbesøk i USA.

TIL USA: Per Petterson. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet
TIL USA: Per Petterson. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet Vis mer

I forbindelse med at «Min kamp. Fjerde bok» kommer ut i USA 28. april, drar han på lanseringsturné til San Fransisco og New York i starten av mai. Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Karl Ove Knausgård.

- Et fenomen I dag starter også Per Petterson på en to ukers lang turné i USA, i forbindelse med utgivelsen av boka «Jeg nekter». Han skal besøke Seattle, Portland, San Fransisco, Los Angeles, Minneapolis og New York i løpet av de to ukene.

Han er enig i at Knausgård har åpna noen dører for norske forfattere i utlandet.

- Jeg har fått utgitt nesten alle bøkene mine i USA, og vært der mange ganger, så jeg har nok vært delaktig i det jeg også. Men det er klart at Knausgård har blitt et fenomen. Han har syntes veldig godt, og det har gjort sitt, sier han på telefon fra Reykjavik, hvor han mellomlandet på vei til USA søndag kveld.

- Er det større interesse for norske litteratur i utlandet og i USA nå enn tidligere?

- Jeg vet ikke. Både Seierstad og Knausgård har fått gjennomgående mye oppmerksomhet og kritikker, og jeg har et større publikum denne gangen på grunn av at jeg har blitt utgitt i USA tidligere. Så det kan hende, sier han.

- Større interesse nå Margit Walsø, direktør for Norla, senter for norsk litteratur i utlandet, mener bestemt at det nå er større interesse for norsk litteratur i utlandet, og spesielt i USA.

- Det er veldig stor forhåndsinteresse for både Knausgård, Seierstad og Petterson. Det er et uttrykk for at norsk litteratur er veldig interessant for tida. Det at et så stort spekter av bøker gjør det bra i USA ser jeg på som et uttrykk for at norsk litteratur er enestående god, at det er litteratur i verdensklasse, sier hun til Dagbladet.

TIL USA: Karl Ove Knausgård. Foto: Anders Grønneberg
TIL USA: Karl Ove Knausgård. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Hun tror også at interessen rundt Knausgård har hjulpet norske forfattere i USA.

- Når vi snakker med de amerikanske forlagene merker vi at de er mer interesserte i å bli presentert for norske forfattere nå enn for noen år siden, sier hun.

STOR I USA: Jo Nesbø. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
STOR I USA: Jo Nesbø. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling