Interkjærlighet

Ooops! Hva skjer når du tar med feriekjæresten hjem til Norge?

 Michelle og Henrik

MICHELLE HOAD (27) fra Lytham St. Annes i England var på jordomseiling med en venninne. I Kum Pan Yang i Thailand lå en båt fullastet med nordmenn. Henrik Vik (32) fra Oslo var ombord. Da Michelle plutselig falt i bakken, var det Henrik som hjalp henne opp.

- Og det er den beste maneren han har vist siden da, ler Michelle.

ROMANSEN I THAILAND tok ikke slutt selv om paret reiste til hvert sitt land. Michelle og Henrik har nå vært sammen i over to år.

- Etter mange turer mellom Oslo og London, var det jeg som til slutt ofret meg, smiler Michelle.

Hun flyttet inn i Henriks leiliget i Gamlebyen, og begynte etter hvert på norskkurs. Jobb var det litt verre med.

- Det var veldig vanskelig. Det er jo ikke rasisme, men nordmenn velger alltid nordmenn fremfor utlendinger. De bruker ofte unnskyldinger som «overkvalifisert», sier hun.

Men Michelle ga seg ikke. Hun troppet opp med mappa si hos arbeidsgivere. Hun introduserte seg selv og sin bakgrunn fra reklamebransjen.

- En gang ventet jeg en halv dag, sier hun.

STAHETEN LØNTE SEG. Nå er Michelle fast ansatt i et firma som importerter alkohol.

- Hvordan har det vært ellers?

- Jeg hadde en forferdelig vanskelig periode i starten. Jeg snakket ikke norsk, og hadde ingen nære venner. Det var utrolig ekkelt ikke å kunne svare når noen snakket til meg på butikken. Det er ikke så lett å få venninner. Norske kvinner er utrolig vanskelige på dette området. De er ikke åpne i det hele tatt, man når liksom ikke gjennom overflaten, sukker Michelle.

- Så du har holdt deg til Henriks venner?

- Jeg har jo vært litt sammen med dem, men det er ikke så ofte egentlig.

- HAR DU HJEMLENGSEL?

- Egenlig ikke. Jeg flyttet hjemmefra da jeg var 18 år, så det er lenge siden jeg har hatt daglig kontakt med familien. Men det hender jo jeg savner å snakke med mamma og pappa. Det er vel derfor jeg reiser hjem til England såpass ofte.

Michelle og Henrik har akkurat kjøpt hus på Ås, og har ingen planer om å flytte tilbake til England med det første.

- Hva er de største forskjellene mellom Norge og England?

- Manerer, folkeskikk og høflighet, sier Michelle.

 Manuela og Hans

DET VAR EN sommerfredagskveld for tre år siden de møttes, Hans Ingvar Rognan (28) fra Åndalsnes og Manuela Contini (28) fra Italia. Manuela hadde nylig blitt forlatt av kjæresten, det var sommer og hun trengte ferie. Valget falt på Oslo. Hun var interessert i blackmetalmusikk og ville oppleve dette miljøet. På rockepuben Elm Street i Oslo traff hun Hans Ingvar.

SEPTEMBER 2003. Manuela og Hans Ingvar sitter ved siden av hverandre i sofaen hjemme på Lindeberg i Oslo. Det er to år siden Manuela forlot hjembyen sin, et sted mellom Milano og alpene. Etter heftig pendling mellom Norge og Italia, og tusenvis av tekstmeldinger, orket ikke paret mer. De ville være sammen. Manuela måtte ofre jobben hun hadde på rådhuset hjemme. Nå jobber hun i Manpower, for tida som kjøkkenassistent i en bank. Samtidig studerer hun jus ved Universitetet i Milano og går på norskkurs i Oslo. Hun snakker nesten flytende.

- Jeg får ikke relevant jobb selv om jeg kan norsk. Jeg kan bare glemme å få brukt utdannelsen min her i Norge, sier Manuela.

Nå har hun endelig fått tillatelse til å være lenge i Norge, men permanent oppholdstillatelse må hun vente på i mange år.

- Det er kanskje lettere hvis man gifter seg?

- Joda, men jeg synes det blir for dumt å skulle gifte seg fordi det ikke er noen annen utvei.

- Og hvis dere får et ultimatum?

- Da får de begrunne hvorfor. Repekterer man hverandre, betyr ikke en ring på fingeren noe. Og det burde ikke være forskjellsbehandling uansett om man kommer fra et annet land, sier Hans Ingvar.

- Opplever dere store kulturforskjeller?

- Absolutt, men det var likevel ikke vanskelig å tilpasse seg. Det går jo på folkeskikk begge steder, sier Manuela.

- Den største forskjellen er vel drikkekulturene. Den norske helgefylla har de ikke der nede, sier Hans.

- I Italia er det vanlig å ta seg et glass vin i helga. I Norge drikker man gjerne først en flaske vin, så masse øl etterpå, smiler Manuela.

- Jeg drikker ikke alkohol, derfor drikker jeg som regel vann når jeg er ute på byen. Det får jeg masse reaksjoner på! Folk sier: «Hvorfor drikker du ikke? Er du gravid?»

- Er det aktuelt for dere å bo i Italia?

- Foreløpig har Manuela nok å gjøre her, med jobb, studier og norskkurs, sier Hans Ingvar.

Så tenker han seg om.

- Men kanskje når vi blir gamle?

 Marte og Jason

FOR TRE ÅR siden dro Marte Isene (23) til San José i Costa Rica for å lære seg spansk. Det sa pang da hun møtte Jason Villalobos (24). Nå er de lykkelig gift og har kjøpt leilighet på Tveita i Oslo.

- FOR OSS DREIER ekteskapet seg mest om papirer. Vi føler oss mest som kjærester. Vi er liksom ikke gift med barn og sånn, sier Marte.

- Det er vel litt uvanlig å gifte seg såpass unge?

- Ikke i Costa Rica, forsikrer Jason.

- Vi får jo litt reaksjoner på det da. Men jeg tror nok folk etterhvert skjønner at vi er akkurat som andre kjærestepar, tror Marte.

SIDEN JASON IKKE snakker norsk, er det ikke lett for ham å få jobb.

- Språket er vanskelig. Jeg går på norskopplæring to ganger i uka, men det tar jo tid å lære seg perfekt norsk, sukker han.

For tida er han arbeidsledig. Drømmen er å jobbe i bar eller på restaurant, slik han gjorde hjemme.

- I Norge er det ingen som stoler på deg hvis du ikke snakker norsk. For meg er det veldig rart, jeg er ikke vant til det hjemmefra. I Costa Rica spør man: «Hva kan du gjøre?». Og kan du gjøre det, får du jobben.

- Men sånn var det ikke før, sier Marte til kjæresten.

- Hvis du hadde kommet hit for et par år siden, hadde du fått jobb med en gang. Altså, ikke en bra jobb, men kanskje en vaskejobb. Nå kan man ikke få dét en gang.

- Andre forskjeller på Norge og Costa Rica?

- Jepp! Kulturforskjellene er enorme. Folk er mere åpne i Costa Rica, alle prater med alle. Man stiller hele tida spørsmål til fremmede: «hvordan har du det?», «hva skjedde med deg?», «hvordan står det til hjemme?». Slik er det ikke i Norge. Jeg jobbet et sted i tre måneder, men ble ikke kjent med noen. Her synes folk det er rart å få spørsmål fra ukjente, og det synes jeg er helt sprøtt. Da jeg begynte å prate med folk på jobben, så de bare dumt på meg, sier Jason.

- Hva skjer i framtida?

- Vi blir i Norge i to år til. Da er Marte utdannet sykepleier. Men jeg savner jo familien og vennene mine, dessuten er det kjedelig å ikke ha jobb, sier Jason..

- Vi har hele tiden vært bestemte på at siden Jason er i Norge nå, så skal jeg gjøre det han vil i et par år etterpå, sier Marte.

- Jason har ofret masse for meg.

Psykologen: - Viktig både å gi og ta

- DET POSITIVE MED å ha kjæreste fra et annet land, er at forholdet gir deg mulighet til å lære. Du får hele tida nye inntrykk, og kanskje åpner du deg for andre kulturer enn den kjæresten din er fra, også, sier psykolog Karen Kollien Nygaard.

Hun jobber mye med de utfordringene par fra forskjellige land møter.

- Hva skjer hvis du tar med den utenlandske kjæresten hjem til Norge?

- De sidene du opplevde som flotte ved personen kan bli borte. Spesielt hvis kjæresten ikke føler seg tilpass i det nye landet eller ikke får seg jobb. Fremmedfrykten mange nordmenn har kan også føre til problemer.

Karen Kollien Nygaard mener at det er flest fordeler med å være fra forskjellige land. Men samtidig må man være forberedt på at det ikke alltid er like spennende og eksotisk. Det kan komme til å skurre. Da er det viktig å huske på at skurring ikke er farlig. Det er heller viktig å finne årsaker til skurringen, og bruke disse som læring til å komme videre i forholdet. Hvis ikke, kommer paret til å gå rundt som to udetonerte bomber.

- Og hvis kjæresten din får hjemlengsel?

- Hvis ting ikke går som det skal i det nye landet, er det lett å romantisere hjemlandet. Det kan fort forsterke det negative.

- Burde man dele opp tida og bo i begge landene?

- Det synes jeg er rimelig. Det er viktig både å gi og ta. Å ha kjæreste fra et annet land er som å investere i aksjer. Invisterer du i en annen kultur, kan det være en høy risko. Men du kan også vinne mye.

ENGLAND+NORGE: Michelle Hood fra England møtte Henrik Vik fra Norge i Thailand. Nå har de kjøpt seg hus på Ås.
COSTA DEL OSLO:</B> - Jeg må jo ta han med slik at han ikke blir ensom, sier Marte Isene, om kjæresten Jason Villalobos fra Costa Rica. Paret bor nå i Oslo.