Visjon Norge

Intern splid om «coronapastor»

En bidragsyter i Visjon Norge tar avstand fra den omstridte TV-sendingen i et Facebook-innlegg.

SJOKKERER: Den konservative kristne TV-kanalen Visjon Norge sjokkerte forrige uke med en innsamlingssending hvor de fortalte seerne at de kan donere penger for å beskytte seg mot coronaviruset. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 119 000 +425
innlagt109 -17
døde 774
påvist smittet 162 000 000+718.1K
døde 3 360 000 +13.2K
Se mer

Forrige uke ble det kjent at den konservative kristne kanalen TV Visjon Norge holdt en innsamlingssending der de fortalte seerne at de kunne betale for å beskytte seg mot coronaviruset. I tillegg hevdet de at foreldre kan beskytte barna sine mot smitten dersom de donerer 2020 kroner til Visjon Norge.

Sendingen vekket sterke reaksjoner hos mange, og har skapt splittelse i det norske kirkemiljøet. «Grov utnyttelse av sårbare mennesker», mente Oslo-pastor Erik Andreassen, og Geir Jørgen Bekkevold (KrF) gikk også hardt ut mot kanalen:

- Å utnytte mennesker på denne måten er helt forkastelig! Som kristen blir jeg utrolig skuffet når medtroende opererer på denne måten, skrev han i en e-post til Dagbladet.

Nå viser det seg at sendingen også har skapt uenighet innad i kanalen. Dagbladet har sett et Facebook-innlegg skrevet av en av kanalens sentrale bidragsytere, hvor det framgår at den aktuelle Visjon Norge-sendingen er kilde til intern splid.

Forfatteren av innlegget skriver at Visjon Norge avviser at man kan betale for frelse, og at han tar avstand fra påstandene i programmet. Videre skriver han at de tror på at Gud kan gi beskyttelse, men ikke at det går an å betale for det.

Dagbladet har vært i kontakt med både innleggsforfatteren og Hanvold angående denne saken, men ingen av dem ønsker å uttale seg.

- Ekstremt

- Det er bra at innleggsforfatteren tar avstand. Samtidig er dette bygd på akkurat de samme prinsippene som resten av kanalen, og det er at hvis du sår penger i såkalt god jord, skal Gud gi deg en høst, sier Sigmund Voll Ådnøy til Dagbladet.

Han mener sendingen er noe av det mest ekstreme som har blitt vist på kanalen. Han er selv kristen, og var tidligere ansvarlig for Facebook-siden «Nei til Visjon Norge».

Han har også vært pressekontakt for Facebook-gruppen «Stans pengepredikantene», og ga i 2018 ut boka «Tier der andre taler» der han tar for seg TV-kanalen og ukeavisa Norge IDAG.

- Jeg personlig synes det er litt «dobbelt» når vedkommende avviser frelse og helbredelse mot betaling, etter å ha jobbet i flere år for denne kanalen, som preker at bønner får en dobbel effekt av «såkorn» og at du kan «så for helbredelse» og «frelse for hele familien», sier han.

KRITISK: Sigmund Voll Ådnøy mener at «corona-sendingen» bygger på samme prinsipper som resten av TV-kanalen. Foto: Privat
KRITISK: Sigmund Voll Ådnøy mener at «corona-sendingen» bygger på samme prinsipper som resten av TV-kanalen. Foto: Privat Vis mer

Var selv Visjon-giver

Ådnøy har selv vært Visjon-giver tidligere. Han er klar på at de som gir penger også er ansvarlige for det selv, men at mange av dem er i sårbare faser.

- Det var jeg, jeg var i en krise i livet. Når jeg har den erfaringen vet jeg hvordan det funker i hodet, både å være i det miljøet, og å prøve å «så og høste», sier han.

Hanvold er forelagt Ådnøys påstander.

Overfor Dagbladet nektet ansvarlig redaktør og styreleder for Visjon Norge, Jan Hanvold, for at de har uttalt at man kan donere seg til beskyttelse. Han synes media har tatt budskapet ut av kontekst og vridd på hva som ble sagt.

- Selger ikke frelse

Da Hanvold mandag deltok i debatt på Dagsnytt 18, ble han stilt følgende spørsmål: Selger dere helbredelse og beskyttelse?

- Overhodet ikke. Vi selger verken frelse, beskyttelse eller helbredelse. Når man tar et enkelt klipp ut av sammenheng, så kan det virke sånn, og jeg beklager på det sterkeste at folk kan oppleve det sånn, sier han.

AVKREFTER: Ansvarlig redaktør og styreleder for Visjon Norge, Jan Hanvold mener media har tatt budskapet ut av kontekst og vridd på hva som ble sagt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
AVKREFTER: Ansvarlig redaktør og styreleder for Visjon Norge, Jan Hanvold mener media har tatt budskapet ut av kontekst og vridd på hva som ble sagt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Han understreker likevel flere ganger at de tror på loven om at man skal «så for å høste», og trekker fram at «Gud elsker en glad giver».

Overfor Dagbladet forsvarte han sendingen på følgende måte mandag:

- Pastoren fra Venezuela, Dionny Baez, som ledet sendingen, har en annen framgangsmåte å gjøre ting på enn det vi som nordmenn har.

- Men det er du som står som ansvarlig redaktør?

- Ja, det stemmer. Tar man gud ut av sammenheng, kan man vri å vende på ting. Det kan gi et galt inntrykk. Baez brukte to kvelder, fredag og lørdag, på Visjon Norge til å oppklare dette, sa han.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer