Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Internasjonal serieguru hyller norske tv-serier: - Tida da Sverige og Danmark ledet an er over

Som research til sin egen strømmetjeneste, Walter Presents, så Walter Iuzzolino 3500 timer med tv-serier. «Valkyrien» er en av favorittene.

ivrig ANMELDER: Waltter Luzzolino fra Walter presents har tatt for seg den norske NRK-serien Valkyrien i et av sine siste innslag. - Hvis du bare skal se ett program i år, pass på at det blir dette, sier han avslutningsvis. Video: Walter Presents / Channel4 Vis mer Vis mer

(Dagbladet): - Norsk tv-drama er helt utrolig om dagen. Før var kanskje inntrykket at Sverige og Danmark ledet an, men den tida er definitivt over, sier Walter Iuzzolino til Dagbladet.

Italieneren startet opprinnelig karrieren som tv-produsent, men har de siste åra slått seg opp med sitt eget tv-kuratorkonsept i Storbritannia.

Se klippet hvor Iuzzolini hyller serien øverst i saken.

Ivrig dramafan

Iuzzolino står bak strømmetjenesten Walter Presents. I samarbeid med britiske Channel 4 presenterer det han mener er de beste dramaseriene fra hele verden. Denne våren er det duket for engelsk premiere på NRK-suksessen «Valkyrien», en serie Iuzzolino er over seg av begeistring for.

Sven Nordin og Pål Sverre Hagen har to av hovedrollen i serien hvor legen Ravn og dommedagsprofeten Leif setter opp en ulovlig klinikk nedlagte Valkyrien stasjon under bakken i Oslo. Godt over 900 000 nordmenn så premieren 1. januar.

Valkyrien høster også anerkjennelse internasjonalt, og som VG tidligere har omtalt kjøpte Channel 4 rettighetene til «Valkyrien» før den var ferdig klippet.

- Jobben min er å se på dramaserier fra hele verden. I researcharbeidet til Walter Presents så jeg rundt 3500 timer med drama over tre år, og da blir man virkelig god på hva som er fengende historiefortelling. «Valkyrien» fengslet meg med en gang. Det er noe av mest originale til å komme ut fra Norden noensinne, forteller en svært entusiastisk Iuzzolino.

UNDERVERDEN: Lik brennes på bålet og pasienter oppsøker en illegal klinikk under jorda i NRKs nye storsatsing «Valkyrien» som har premiere 1. januar 2017. Video: NRK Vis mer

Kreativ kraft

Han mener at Norge er blitt en «hot spot» for nye, spennende dramakonsepter og trekker fram «Frikjent», «Øyenvitne» og «Unge Lovende» som gode eksempler.

- Dette er norske serier vi har kjøpt rettighetene til i England. Etter suksesser som «Broen» og «Borgen» virket den nordiske dramascenen litt satt, og man visste hva man kunne forvente seg. Men nå leverer Norge utrolig kraftfulle og kreative konsepter, fortsetter han.

- Vår største fan

Serieskaper Erik Richter Strand er ydmyk overfor hyllesten.

- Walter har vært vår største fan helt siden manus-stadiet, og jeg synes han selger serien godt. Han legger ikke fingrene imellom, for å si det sånn. Det er noe unorsk ved en så ubegrenset entusiasme. Man blir både litt flau og veldig stolt på samme tid, sier han til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling