Internasjonal skryt til Liv

Liv Ullmanns «Troløs» er den beste filmen som er vist på Cannes-festivalen så langt, mener et internasjonalt kritikerpanel. Men filmen er omstridt og meningene om den varierer sterkt.

- Jeg er kjempeglad for alt skrytet, sier Liv Ullmann når Dagbladet viser henne de ferske vurderingene av filmen hennes. Alle de store internasjonale filmtidsskriftene kommer med daglige utgaver under Cannes-festivalen. Et av dem, Screen International, lar et panel av ti kritikere fra forskjellige medier vurdere filmene. Det er disse kritikerne som plasserer «Troløs» som den beste av de ti filmene som hittil er vist i hovedprogrammet.

Delte meninger

Men ikke alle er like begeistret for Ullmanns film: Anmelderen i The Hollywood Reporter finner filmen følelsesmessig kald - og mørk som en begravelse. Variety mener filmen er et funn for Bergman-fans, men at den nok kan irritere et filmpublikum som er vant til større tempo og dramatikk enn hva «Troløs» byr på. Både anmelderen i Variety og Screen mener dessuten at Krister Henrikssons rollefigur David - løselig basert på manusforfatter Ingmar Bergman selv - er så usympatisk at det virker lite troverdig at Lena Endres rollefigur skulle kunne bli forelsket i ham.

Utfordrende

- Anmeldere som skriver slikt må ha opplevd lite. Da jeg ble forelsket i Ingmar Bergman hadde han jo vorter og greier, men en pasjon er en pasjon, sier Ullmann. Når det gjelder Lena Endres innsats i hovedrollen, er gårsdagens anmeldelser et skritt nærmere Cannes-pris som beste kvinnelige skuespiller. - Hva skal jeg si til det, da? Det kan ikke bli annet enn at jeg er glad, sier Endre - som heller ikke var uforberedt på negative anmeldelser: - Det er en film som utfordrer publikum. Dette er det absolutte motstykket til MTV.

GOD KRITIKK: Liv Ullmann, her flankert av skuespillerne kan godt smile nå: Hun akkurat sett dagens kritikk av «Trolösa» i Screen International.