Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Internasjonal undersøkelse: Media domineres av menn

Nesten alle toppledere - 94 av 100 - i verdens største mediebedrifter er menn.

MANNSTUNGT: 94 av 100 toppledere i verdens største mediebedrifter er menn. Foto: NTB Scanpix
MANNSTUNGT: 94 av 100 toppledere i verdens største mediebedrifter er menn. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I undersøkelsen fra Nordic Infomation Centre for Media and Communication Research (NORDICOM) er kjønnsandelen blant menn og kvinner på ulike ledernivåer målt.

Undersøkelsen, som ble lagt fram mandag, viser at 30 av verdens 100 største mediebedrifter har bare menn i alle lederposisjoner.

I USA, der 43 medieselskaper er gransket, blant dem News Corp., Time Warner, Alphabet og Liberty Media Corp., finnes ikke en eneste kvinne blant direktørene. I Europa er 15 prosent av topplederne kvinner, mens kvinneandelen på øverste nivå i de nordiske landene utgjør 17 prosent.

– En ledelse som kun består av menn betyr et ensidig lederskap. Ikke bare fordi deres produkter og tjenester retter seg mot både menn og kvinner, men også fordi de går glipp av viktig kompetanse, sier forsker Maria Edström, som sammen med Ulrika Facht står bak undersøkelsen.

På redaktørnivå er kvinneandelen noe høyere, men fortsatt er mannsdominansen klar med 83 mot 17 prosent på verdensbasis. Her er USA best i klassen med 20 prosent kvinnelige redaktører, mens Europa og Norden har henholdsvis 16 og 18 prosent.

Også i medienes styrerom regjerer mennene, der i snitt åtte av ti styremedlemmer er menn. De nordiske landene trekker opp snittet, men også her er kvinneandelen forholdsvis lav med 28 prosent. (NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!