Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Internasjonalt i nord

Tromsø internasjonale filmfestival ser mot øst når de skal lyse opp vintermørket. Til helga offentliggjøres filmprogrammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tromsø Internasjonale Filmfestival går av stabelen 15.-20. januar. I år er det påmeldt nitten filmer til konkurranseprogrammet, og tirsdag 15. januar starter festivalen med en av dem, den finske filmen «Elva» av Jarmo Lampela.

- «Elva» er en film som kommer til å komme høyt opp på anbefalingslista, selv når de andre filmene under festivalen er offentliggjort, sier festivalsjef Ola Lund Renolen.

Lampela debuterte i 1997 med den kontroversielle filmen «Freakin\' beatiful world», det finske svaret på «Trainspotting», som fikk terningkast fem i Dagbladet. Under filmfestivalen i Tromsø får han altså æren av å åpne ballet med sin nye film «Elva».

Mot øst

Renolen har dratt i gang et prosjekt som kalles «Horisont mot Øst», noe han håper skal bli en årlig foreteelse i forbindelse med filmfestivalen i Tromsø. Da er det hovedsaklig film fra Finland, Russland og Baltikum som står på programmet. I år er det til og med et finsk festivalband, Laika and the Cosmonauts, som skal underholde publikum daglig.

En rekke premierer

I alt skal Renolen sette opp 110 kinoforestillinger over de fem dagene festivalen pågår, og det blir i overkant av 50 forskjellige filmer på plakaten.

- Av filmene vi setter opp, er det 30 til 35 norgespremierer, og jeg tror også at de fleste av dem vises for første gang i Skandinavia.

Fullstendig program for festivalen offentliggjøres 5. januar. Følg med på Dagbladet.no/manual for oppdateringer.

Hele Norges coronakart