Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Internasjonalt kalles Oslo Børs for innsidebørsen

Virkelighetens «Mammon»-nettverk.

OSLO BØRS: I Mammon vår vi se underslag i stor stil. Skaperne av serien sier de vil sette fokus på nettverksproblematikk i den virkelige verden. Foto: Torbjørn Grønning
OSLO BØRS: I Mammon vår vi se underslag i stor stil. Skaperne av serien sier de vil sette fokus på nettverksproblematikk i den virkelige verden. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Om du ser på hvem som handler mest på børsen, så er de venner alle sammen. Da flyter informasjonen i lystige lag, sier Kjell-Ola Kleiven, ekspert på økonomisk kriminalitet og administrerende direktør i Risk Information Group .

De fem første episodene av NRKs suksessdrama «Mammon» har vist innsidehandel i stor skala begått av et hemmelig nettverk bestående av tidligere klassekamerater på Norges Handelshøyskole (NHH).

Innsidebørsen
Og selv om skaperne bak serien understreker at «Mammon» er fiksjon, har store deler av problematikken de viser fram fra Norges finansmiljøer rot i virkeligheten.

- Internasjonalt kalles Oslo børs for innsidebørsen, sier Kleiven.

Han legger til at innsidehandel og økonomisk kriminalitet er mer vanlig i Norge enn man skulle tro.

-  Norge er et lite land, og alle kjenner alle. Mange sier at Norge er et transparent land og at innsidehandel ikke forekommer. Jeg vil snu på det, og si at alle kjenner alle, derfor forekommer det. Samfunnet er bygget opp slik at vi er en liten nasjon full av kompiser.

Sammenblanding
En sammenblanding av hvitsnippkriminelle og gatekriminelle er ikke uvanlig i virkeligheten, sier ekspert på økonomisk kriminalitet og BI-professor Petter Gottschalk.

Han har sett serien, og selv om han mener den ikke er særlig realistisk, kjenner han igjen enkelte elementer.

- I enkelte saker ser vi hele spekteret fra finanskriminelle til hardbarkede kriminelle. I serien er det en blanding av økonomisk kriminalitet og organisert kriminalitet. Det forekommer også i virkeligheten. Det største eksemplet er Christer Tromsdal-saken. Der er det dømt både advokater, takstmenn og mer tradisjonelle kriminelle, sier han.

Også utfordringen med nettverk, ofte med bakgrunn i utdanningssted, kjenner han igjen. Han sier man ofte har utdanning og klasse som et viktig referansepunkt i livet.

- En gang jeg var administrerende direktør og skulle ansette en styreleder, sa valgkomiteens leder at en kandidat var ypperlig egnet fordi de hadde gått på NHH sammen. Så argumentet for å ansette en styreleder var ikke CVen, men at de hadde gått på NHH sammen. Det overrasket meg, sier han, og understreker at han ikke kjenner noen eksempler der det har foregått ulovligheter.

Problem
Det er brødrene Vegard og Gjermund Eriksen som har skapt «Mammon» og skrevet manuset til serien. De sier de har gjort grundig research for å gjøre finansmiljøene så troverdig som mulig. Blant annet hvor lett det kan være å bedrive innsidehandel.

- Jeg er ikke jusekspert, men vi har snakka med folk som er det. Finanstilsynet kan gå inn og se på økonomien til en norsk statsborger, men er det en utenlandsk statsborger tar det svært lang tid. Så har du en stråmann er du i gang, sier Gjermund.

SKAPERNE: Manusforfatter Gjermund S. Eriksen (t.h.) og produsent Vegard Eriksen er brødre, og står bak NRK thrillerserie «Mammon». Foto: Nina Hansen
SKAPERNE: Manusforfatter Gjermund S. Eriksen (t.h.) og produsent Vegard Eriksen er brødre, og står bak NRK thrillerserie «Mammon». Foto: Nina Hansen Vis mer

Også overlapping av private og profesjonelle nettverk er en reell problemstilling.

- Vi vil bevisstgjøre Norge om nettverksproblematikken, og vi flyter på fordommen om nettverks-Norge. Den er reell, og funker til å lage dramaserie, sier brødrene.

Og selv om de ikke mistenker studenter for noe ulovlig, sier de at alumnikulturen rundt enkelte studiesteder er sterk.

- Vi håper de får gode etikkundervisninger. Det er forskjell på å kjenne noen og hjelpe noen. Særlig noen du selv er tjent med å hjelpe, sier brødrene.

Brødrene understreker at alt i serien er fiksjon.

- I «Mammon» drar vi til ekstra i svingene. Hele finansnorge vil si at sånn er det ikke i virkeligheten. Og de har de selvfølgelig rett i, sier brødrene.
Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!