Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Internasjonalt Oscar-bråk:
- Russland vil hacke utdelingen

Oscar-nominerte filmskapere fanget i byråkratisk hengemyr.

OSCAR-NOMINERT: «The Last Men in Aleppo» handler om organisasjonen De hvite hjelmene. Foto. The Sundance Institute / Grasshopper Films
OSCAR-NOMINERT: «The Last Men in Aleppo» handler om organisasjonen De hvite hjelmene. Foto. The Sundance Institute / Grasshopper Films Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den syriske dokumentaren «Last Men in Aleppo» er Oscar-nominert, men to av hovedmennene involvert prosjektet, blant annet produsenten Kareem Abeed, får ikke deltatt på prisutdelingen i USA i starten av mars, melder The Hollywood Reporter.

- Produsenten min får ikke lov til å reise til USA fra Syria på grunn av Donald Trumps innreiseforbud. Det skal et mirakel til for at han dukker opp på Oscar-utdelingen, sier regissør Feras Fayyad til magasinet.

- Vi er kunstnere som ikke vil annet enn å fortelle våre historier. Det er trist at vi ikke får oppleve dette øyeblikket sammen, fortsetter han.

REGISSØR: Feras Fayyad er bosatt i Danmark. Foto: Chris Pizzello / NTB Scanpix
REGISSØR: Feras Fayyad er bosatt i Danmark. Foto: Chris Pizzello / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge The Hollywood Reporter har syriske myndigheter avslått å framskynde behandlingen av reisevisum for Abeed og en av grunnleggerne av den syriske rednings-organisasjonen De hvite hjelmene, Mahmoud Al-Hattar.

Indiewire skriver at Fayyad nå vurderer å boikotte Oscar-utdelingen i solidaritet med Abeed og Al-Hattar. Alle tre holdt på å miste livet flere ganger under arbeidet med filmen.

Søknaden om reisepapirer ble sendt i januar, umiddelbart etter at nominasjonene ble annonsert, men syriske byråkrater skal ha satt intervjuene til 2. mars, to dager før Oscar-utdelingen. De nekter å flytte datoen. Får Oscar-kandidatene visum innvilget i Syria er sjansene likevel svært små. Da venter innreiseforbudet til de amerikanske myndighetene.

USAs president Donald Trump fikk grønt lys for sitt mye omtalte og kontroversielle innreiseforbud i desember, som hovedsakelig gjelder mennesker fra muslimske land: Tsjad, Iran, Libya, Somalia, Syria og Jemen.

Filmen til syriske Fayyad, som pendler mellom California og København, er ifølge The Guardian utsatt for en stor smørekampanje i Russland, hvor statsvennlige publikasjoner kritiserer dokumentaren for å være Al-Qaida-vennlig og vestlig finansiert propaganda. Fayyad mener på sin side at Russland bruker sin innflytelse hos syriske myndigheter til å forpeste ut- og innreiseprosessen til kollegaene.

- Det er som om Russland forsøker å hacke Oscar-utdelingen, slik som de hacket presidentvalget, sier regissøren til avisa.

I «Last Men in Aleppo» følger regissør Fayyad det livsfarlige arbeidet til De hvite hjelmene i okkuperte Aleppo i Syria over et år. Dokumentaren følger tre av mennene som grunnla organisasjonen, som filmes i felten hvor de blant annet bistår med førstehjelp og transport av skadde og drepte.

De hvite hjelmene var en av kandidatene til Nobels fredspris i 2016, men ble sett på som en «politisk umulig kandidat», grunnet påstander om at noen av De hvite hjelmene har hatt et for nært forhold til terrororganisasjonen al-Nusra fronten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!