Internet killed the video star

Med digitalkamera og en liten mikrofon.

(Dagbladet.no): Mathieu Saura (28) kom til Arcade Fires første Paris-opptreden med et skilt der han ba om å få komme inn på konserten sammen med kjæresten sin.

Bassisten i bandet, Richard Reed Perry, forbarmet seg over paret.

Nå er Saura spydspiss for en internasjonal trend innen musikkvideo, mye takket være samarbeidet med det kanadiske indiebandet, skriver AP.

Take-Away Shows

Under navnet Vincent Moon spiller han inn nedstrippede videoer, ofte gjort i en eneste tagning med et digitalkamera og en liten mikrofon.

Saura forteller ikke kompliserte historier, men lar enkelt og greit bandet eller artisten framføre låten sin. Andre ganger lager han korte dokumentarer.

Videosnuttene kan oppleves og nedlastes på La Blogotheque, nettstedet regissøren driver med kompisen Christophe «Chryde» Abric.

«Take-Away Shows» er navnet de har fått.

Internet killed the video star

Små øyeblikk

Det hele startet kanskje under den før omtalte konserten, da Arcade Fire også spilte akustisk i lobbyen - som de har for vane å gjøre før eller etter sine offisielle opptredener.

- Det ga ham inspirasjon til filmene. Han er en av de filmskaperne som vil bli musiker, og jeg synes at måten han prøver å fange små friske øyeblikk i filmene er en veldig kul tilnærming, sier Arcade Fire-vokalist Win Butler til AP.

Senere har andre store navn fulgt.

Saura og Abric har laget videoer for Black Lips, Bon Iver, Animal Collective, Liars, The Shins, R.E.M. og svenskene Jens Lekman og José Gonzalez, i tillegg til vår egen Thomas Dybdahl. I dag ligger 95 rene Take-Away Shows og flere andre videospesialer på nett.

- Vi ble kontaktet før en konsert i Paris. De forklarte konseptet og viste andre videoer de hadde laget, så brukte vi vel en times tid på innspilling. Jeg synes resultatet ble veldig fint, siier Thomas Dybdahl til Dagbladet.no.

Dybdahl mener «Take-Away Shows» er populære nettopp fordi de står i kontrast til glossy videoer med høyt budsjett.

- Man får se artister gjøre nedstrippede opptredener i en intim setting, det er jo det det går ut på. I tillegg har guttene god smak, estetikken er unik, og så har det vel sitt å si at videoene er gratis, konkluderer han.

YouTube-effekten

I februar intervjuet Dagbladet.no to norske musikkvideoskapere i forbindelse med deres nominasjoner til Spellemannsprisen.

Da ble det påpekt at budsjettene er små her til lands, men at det ikke nødvendigvis bare er en ulempe.

- Det som er bra med små budsjetter, er at man blir tvunget til å klekke ut en god idé, istedet for å lene seg på staffasje. Kanskje er det derfor norske musikkvideoer holder høy standard, sa Lasse Gretland.

Han var nominert for My Midnight Creeps\' «Don`t Let \'Em Bring You Down», og har tidligere laget videoer for Jaga Jazzist, Thomas Dybdahl og Marit Larsen.

Videonettstedet YouTubes innflytelse ble også trukket fram som en årsak til at utviklingen går i lavbudsjettvideoenes favør.

- Når YouTube har overtatt for MTV som hovedkanal for videoer, er kravene til glossy estetikk blitt mindre. Istedet skjerpes kravet til ideen bak videoen. For skal folk gidde å dele en video med vennene sine, må den bli en snakkis, mente Kaveh Tehrani, nominert for Heroes and Zeroes\' «A Strange Constellation».

Innovatører

Nå har lavbudsjettvideoer blitt en trend verden over.


Black Cab Sessions
, der artistene som deltar spiller i baksetet til en London-taxi, og Pitchfork TV, med sine kjeller- og takkonserter, står begge for konsepter som ligner Saura og Abrics «Take-Away Shows».

I mai inkluderte magasinet Variety Mathieu Saura og Christophe Abric på en liste over innovatører det er verdt å følge med på.

R.E.M.-frontfigur Michael Stipe kom på banen langt tidligere, etter å ha utforsket nettstedet.

- La oss sette den siste spikeren i kista for termen musikkvideo og la den bli noe som hører fortida til, for det er nettopp det den er. Den var viktig på 1980- og 1990-tallet. Musikkvideoens tid har kommet og gått, sier Stipe til AP.

Popikonet mener videoene gir makten til folket igjen, takket være mulighetene som ligger i teknologien og i internett.

- Jeg tror ikke musikk og film har vært mer spennende på 20 år. Jeg ble helt slått i bakken over hvor vakre og rå videoene er.

STOR FAN: Michael Stipe i R.E.M. mener det Saura og Abric driver med, er det mest spennende som har skjedd innen musikk og film de siste 20 åra.
INTIMT: Annie «St. Vincent» Clark spiller låten «Marry Me» på senga. Det er slike små øyeblikk «Take-Away Shows» fanger.
PÅ T-BANEN: Yeasayer og en medfølgende gjeng venner og fans endte til slutt opp på undergrunnen i New York.