GEITEBOOK: YouTube-videoen med geiter som lager «menneskeliknende» lyder går som en farsott på nettet. Men nettets mest populære dyr er og blir katten. Faksimile fra YouTube
GEITEBOOK: YouTube-videoen med geiter som lager «menneskeliknende» lyder går som en farsott på nettet. Men nettets mest populære dyr er og blir katten. Faksimile fra YouTubeVis mer

Internett er laget av ... geiter?

Trodde du nettet var laget av datamaskiner, kabler, svitsjer og protokoller? Feil. Det er laget av katter. Og noen geiter.

Filmen «The Men Who Stare at Goats», med George Clooney og Ewan McGregor, var et hederlig forsøk på geitehumor. Men det er først med YouTube-farsotten Goats Yelling Like Humans at de skjeggete drøvtyggernes komiske potensial virkelig forløses med masseappell.

Videoklippet er en såkalt «supercut» med diverse videoklipp av geiter som brøler/roper/hyler på uvanlig og mer eller mindre menneskeliknende vis. Det er for så vidt gammelt nytt. Stupid Goats Making Stupid Noises fra mai 2012 gjorde nøyaktig det samme, men da tok det ikke av.

Slik er det med internettmemer — de trenger ofte litt tid før det løsner. Kreative sjeler er allerede i ferd med å ta konseptet videre. En vittig hund (?) har fortjenstfullt klippet en av geitene inn i musikkvideoen til countrypopsangeren Taylor Swift, og gjort den til «I Knew You Were A Goat When You Walked In».

For oss som ikke orker et eneste sekund med festlige «Gagnam Style»- eller «Harlem Shake»-videoer fra klodens arbeidsplasser, er det uansett bedre med geiter. Vi blir nok fort lei, men grunnkonseptet video og bilder av søte dyr på internett ser ut til å ha ubegrenset holdbarhet. Geitene er i så måte et unntak, fra den alminnelige regelen om at dyrene skal være søte.

Nettsider som Cute Overload  har hatt enorm trafikk i en årrekke, som et bunnløst oppkomme av bløte, uskyldige skapninger med runde, bedende øyne.

Aller helst skal det være katter.

Siden jeg skrev om fenomenet sist, i 2009, har katte-internett fortsatt å vokse med uforminsket styrke. Det er gått så langt at noen har laget en egen sang og YouTube-musikkvideo som heter «The Internet Is Made Of Cats», der det på tullevitenskapelig vis argumenteres for at det er katter som utgjør nettets infrastruktur.

På populære nettsider som Icanhascheezburger og Lolcats presenteres de med den helt egne Lolcats-sosiolekten. Lolcats er, ifølge Wikipedia, «en vanlig betegnelse for et internettfenomen som involverer bilder av dyr, som oftest katter, med tekster av antropomorfisk art».

Forvirret? Du må nesten bare gå inn og se selv.

YouTube renner over av katter. Sosiale nettjenester som Instagram og Vine er utstillingsvinduer for søte og rare kattedyr. Et klipp med nettets mest populære katt, japanske Maru, er sett 8,8 millioner ganger. Den er ikke engang spesielt søt. Klippet er to minutter langt, og dokumenterer kattas forsøk på å hoppe opp i en stor pappeske.


Hvrofor katter? Hvorfor Lolcats, og ikke Loldogs?

Her må vi trå varsomt. Hundeeiere er svært lette å såre. Statistikk viser dessuten at langt flere mennesker regner seg som «hundemennesker» enn som «kattemennesker». Men på nettet er det kattene som ruler.

Noen legger vekt på biologiske forklaringsmodeller.

Min personlige, overhodet ikke vitenskapelig funderte teori, er at katter appellerer spesielt sterkt til nettpopulasjonen, og særlig til nettets subkulturer av nerder og geeks, fordi kattene har visse dominerende egenskaper disse menneskene selv innehar, eller skulle ønske de hadde.

Mens hunder flest har en sosial, kjærlig og avhengig natur, er katter selvstendige, egoistiske og nytelsessyke. De er søte, grasiøse, akrobatiske og morsomme, men kjælne bare når det passer dem. De kommer og går som de vil, tar ikke dritt fra noen og har generelt ingen respekt for autoritet, eller for den saks skyld noen forståelse av konseptet autoritet.

De vender deg ryggen om du ikke gir dem det de trenger, eller bare fordi det dukker opp noe annet som frister mer.

Omtrent som nettbefolkningen, altså.

KATTENS LEK MED MUSEN: Ikke alle katter i Lolcats-universet er like søte. Men nerdeappellen er høy.
KATTENS LEK MED MUSEN: Ikke alle katter i Lolcats-universet er like søte. Men nerdeappellen er høy. Vis mer