DUELLANTER: Hillary Clinton og Donald Trump under presidentdebatten i Las Vegas onsdag kveld. Det gikk bare littegrann hett for seg. Foto: Scanpix
DUELLANTER: Hillary Clinton og Donald Trump under presidentdebatten i Las Vegas onsdag kveld. Det gikk bare littegrann hett for seg. Foto: ScanpixVis mer

Internett gikk bananas da Donald Trump kalte Hillary Clinton «nasty»

Deilig ekkelt. 

Kommentar

KULTURUKA: «Nasty», et engelskspråklig adjektiv, som ifølge Merriam-Webster-ordboka kan ha en eller flere av følgende betydninger:

  • Noe som er veldig ubehagelig å se på, smake på, lukte etc.
  • Noe som er uanstendig og støtende.
  • Noe ubehagelig og slemt.

I utvidet betydning kan ordet bety noe «fysisk frastøtende» og «kvalmende ekkelt». Det var muligens noe slikt Donald Trump hadde i tankene under presidentdebatten onsdag kveld, da han forsøkte å avbryte Hillary Clintons tankerekke om amerikansk skattepolitikk med ordene «Such a nasty woman».

SPYDIG: Helt ute av det blå kommer det en ganske frekk kommentar fra Donald Trump til Hillary Clinton. Video: CNN Vis mer

Lite visste Donald at han trampet rett i et populærkulturelt spekefat.

For ordet nasty har lang tradisjon. I tillegg til alle de ekle definisjonene, brukes det også som hedersord, opprørsord, et styggpent smykke kvinner kan henge rundt halsen for å signalisere at de er selvstendige, egenrådige, jeg-gir-sytten-i-hva-andre-folk-mener-individer. Nettbutikken nastygal.com selger ikke sexleketøy, de selger smårocka pentøy til jenter med en forkjærlighet for nervøs fløyel.

Og så er det Janet Jackson, da.

Låtklassikeren «Nasty» fra 1986 har gått sin seiersgang på nettet siden debatten. Ifølge Spotify økte streamingfrekvensen på låta med hele 250 prosent, og jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har sett den postet på Facebook de siste dagene.

Det passer nesten for godt.

Låta, en av hennes aller mest kjente, handler nettopp om å stå opp mot nedlatende, påtrengende, kjipe menn som ikke skjønner hvor grensene går. «Nasty» er singel nummer to fra albumet «Control», som hun ga ut da hun var tjue. Det første albumet som ble sluppet etter hun ga managerpappa Joe Jackson sparken og tok kontrollen selv. Den er et sinnssykt fengende og funky kamprop. Janet setter skapet på plass: «No my first name ain't baby. It's Janet. Miss Jackson if you're nasty».

Internett, som så å si aldri skuffer, har flommet over av morsomheter etter debatten. Det er opprettet twitterhashtags som #nastywomen og #IamANastyWoman, og nettsider som www.nastywomengetshitdone.com. Den siste der lurer deg for øvrig inn på Hillary Clintons hjemmeside. The Washington Post har skrevet en analyse av den historiske bruken av ordet nasty om kvinner, og intervjuet en Harvard-professor som informerer om at man kan trekke bruken helt tilbake til kolonitida. Da ble ordet brukt om kvinner som nektet å underordne seg kjønnskonvensjonene. Huffington Post har skrevet et titall saker (!), blant annet en om hva slags nasty-effekter, kopper, T-skjorter, broderier og den slags, man nå kan kjøpe seg.

For Donald Trump er det bare å dra fram kredittkortet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.