SISTE STILLING: Bildet av mannen som ble truffet av en pyroklastisk bølge og begravet av vulkansk aske og stein, har fått enormt med oppmerksomhet på sosiale medier på grunn av stillinga mannen ligger i. Foto: Parco Archeologico di Pompei
SISTE STILLING: Bildet av mannen som ble truffet av en pyroklastisk bølge og begravet av vulkansk aske og stein, har fått enormt med oppmerksomhet på sosiale medier på grunn av stillinga mannen ligger i. Foto: Parco Archeologico di PompeiVis mer

Den masturberende mannen fra Pompeii

Internett gjør narr av det «masturberende» vulkanofferet. Nå slår arkeologene tilbake

- Det er «fake news», sier Pompeiis arkeologiske park, som opprinnelig publiserte bildet.

(Dagbladet): Nei, mannen fra Pompeii døde ikke mens han ga seg selv en siste utløsning.

Fotografiet av mannen med den spesielle kroppsstillinga ble først lagt ut på Instagram av den offisielle kontoen til Pompeiis arkeologipark, Parco Archeologico di Pompei, men ble raskt snappet opp av en av internetts mange spøkefugler.

Bildet viser avstøpningen av en mann som døde da vulkanen Vesuv i Napolibukta i Italia hadde utbrudd i år 79, og byene Pompeii og Herculaneum ble begravet under aske og stein.

«Pompeii-runkeren»

Twitter-brukeren Persianrose1 la ut bildet på Twitter med bildeteksten «Masturberende mann. Pompeii 79 e.kr.», og ymtet med det frampå om at avstøpningen på bildet er av en mann som bruker sine siste sekunder som levende på å tilfredsstille seg selv.

Siden har det ballet på seg med en hel rekke vitser og kommentarer både på Twitter og Reddit.

Snart ble mannen på bildet kjent som «Pompeii masturbator» - «Pompeii-runkeren» på godt norsk.

- Avviser alle ryktene

En representant for Pompeiis arkeologiske park sier i en uttalelse til Dagbladet at de kategorisk avviser alle ryktene som sirkulerer rundt dette fotografiet og avstøpningen som er portrettert i bildet.

De sier videre at mannen ble drept av en pyroklastisk bølge, og at alt som er skrevet de siste dagene om at mannen masturberer i dødsøyeblikket er «fake news».

- Bøyd av varmen

Ifølge vulkanolog Pier Paolo Patrone, som har studert ofrene fra Pompeii i over 25 år, har ikke mannens stilling noe som helst med hva han gjorde da han døde.

- Mannen på bildet er en voksen mann som er blitt drept av en varm pyroklastisk sky av gass og aske, og begge armene og bena hans er bøyd som følge av varmen, sier Patrone til the Daily Dot.

Han sier det ikke er uvanlig at ofrene fra Pompeii er blitt funnet i forvridde eller merkelige stillinger. Det skyldes ifølge Patrone den ekstreme varmen, som har fått de dødes armer og ben til å trekke seg sammen.

Mange av kroppene er blitt funnet med hendene opp mot kroppen, tilsynelatende i en beskyttende posisjon. Tidligere har man trodd at dette har vært en reaksjon på at ofrene ble kvalt av gasser fra vulkanen, men nyere teorier peker på at Pompeii og Herculaneums beboere rett og slett kan ha blitt kokt av dype, fjerdegrads forbrenninger.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 05.12.2015 UTBRUDD: Etna er en aktiv vulkan på østkysten av Sicilia i Italia. Se den siste spektakulære utbrudd her. Video: REUTERS DV Vis mer