- Internett gjør oss bare dummere

Dreper litteraturen, hevder nobelvinner Doris Lessing. Er du enig?

(Dagbladet.no): Vi lever i en fragmentert kultur, der de unge ikke lenger kjenner sin bakgrunn eller historie, mener Doris Lessing, vinneren av årets Nobelpris i litteratur.

Den krasse kritikken av dagens samfunnsutvikling og internett kom i hennes takketale under mottakelsen av prisen i Stockholm i dag.

88-åringen er for syk til å forlate England og det var hennes britiske forlagssjef som leste opp uttalelsene.

Leser ikke bøker

Lessing hevder blant annet at internett har «lurt en hel generasjon i en verden av åndløshet», ifølge britiske The Telegraph.

- En verden der det er vanlig at unge menn og kvinner med lang utdannelse ikke har lest en eneste bok eller kjenner til sine omgivelser. Der de bare kan et lite spesialfelt, for eksempel datamaskiner.

Prisvinneren som er vokst opp og har oppholdt seg mye i Zimbabwe, sammenlikner den vestlige verden med fattige områder i Afrika.

- På skolene i Zimbabwe tryglet studentene meg om bøker og lærte selv å lese ved å studere merkelappene på syltetøybokser. Sammenlikn det med en skole i Nord-England der lærerne klager over at mange av elevene ikke leser i det hele tatt og biblioteket står tomt.

- Internett gjør oss bare dummere

Blir hektet

Den utstrakte bruken av internett i dag, truer sågar verdens kulturelle framtid, ifølge Lessing.

- Forfattere kommer ikke fra hjem uten bøker. For å kunne skrive, for å lage litteratur, må det være en tett kobling til bibliotek, bøker og tradisjoner.

- Selv fornuftige mennesker innrømmer at det er vanskelig å komme seg løs, med en gang de er hektet. Da oppdager de plutselig at en hel dag har gått med til blogging og liknende.

Fnyser av prisen

Lessing virket i det hele tatt lite imponert over å motta denne utmerkelsen.

Det var journalistene som møtte opp utenfor huset hennes som viderebrakte nyheten om at hun hadde vunnet en av verdens jeveste litteraturpriser.

- Vel, det finnes mer spennende ting, var hennes umiddelbare reaksjon.

- Ordkåte apekatter

Den britiske forfatteren er langt fra den første som angriper nettet som hemmende for videre kulturutvikling.

Elton John gikk ut i august i år med et ønske om at hele internett skulle legges ned, ifølge ITavisen, mens Prince erklærte tidligere i år krig mot blant annet eBay, YouTube og The Pirate Bay.

Nettgründer og kommentator Andrew Keen er heller ikke nådig mot dagens nettbrukere.

Han mener at bloggere forsøpler samfunnet med meningsløse ytringer.

- Millioner på millioner ordkåte apekatter skaper en endeløs, digital skog av middelmådighet, er hans lite flatterende beskrivelse av nettet i dag.