NETTVENN: Årets  Nobelprisvinner i litteratur, Jean-Marie Gustave Le Clezio, tror nettet kunne forandret verdenshistorien om det eksisterte på 1930-tallet. Foto: SCANPIX
NETTVENN: Årets Nobelprisvinner i litteratur, Jean-Marie Gustave Le Clezio, tror nettet kunne forandret verdenshistorien om det eksisterte på 1930-tallet. Foto: SCANPIXVis mer

- Internett kunne stoppet Hitler

Nettet kan forhindre konflikter, mener Nobelprisvinner.

(Dagbladet.no): - Internett har gitt verden et nytt verktøy til å hindre konflikter, sa Nobelprisvinner i litteratur, Jean-Marie Gustave Le Clezio, under sitt Nobelforedrag til Svenska Akademin i Stockholm i går.

Den 68-årige franskmannen har så stort tro på nettets opplysende og konfliktdempende potensiale at han spekulerer i om andre verdenskrig kunne vært forhindret dersom teknologien hadde vært tilgjengelig på 1930-tallet:

- Hvem vet? Hvis internett hadde eksistert den gang, er det ikke sikkert Hitler ville ha lyktes med sin kriminelle plan. Latterliggjøring kunne ha hindret den fra å se dagens lys, sa Le Clezio ifølge Associated Press.

Nobelprisvinneren, som mottar prisen i Stockholm onsdag, minnet også om at tilgang til informasjonsnteknologi fortsatt er luksus for mange i den tredje verden.