Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Internett liker ikke den globale gapestokken

Datingtjenesten Peeple er det sosiale nettet på sitt ekleste. Mottakelsen er deretter.

SORTERINGSSAMFUNNET:: Appen Peeple lar brukere sette karakter på enhver de har et mobilnummer til. Appen er fortsatt ikke lansert, og websiden er allerede utsatt for såkalte DDos-angrep. Foto: Faksimile fra Peeple
SORTERINGSSAMFUNNET:: Appen Peeple lar brukere sette karakter på enhver de har et mobilnummer til. Appen er fortsatt ikke lansert, og websiden er allerede utsatt for såkalte DDos-angrep. Foto: Faksimile fra Peeple Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I boka «Sosiale Medier» (Fagbokforlaget, 2015) skriver medieviter Ida Aalen at medienes dekning av mobbing og hatprat på det sosiale nettet er sensasjonspreget og fokuserer for mye på problemer med enkelttjenester. Hun har utvilsomt et poeng, og i likhet med Aalen vil jeg helst være grunnleggende optimistisk på vegne av det sosiale nettet.

Men så leser jeg om den kommende appen Peeple, og merker at min allerede vaklende tiltro til menneskeheten får seg en ny knekk.

Som Dagbladet kunne fortelle før helga, er Peeple en app som lar brukerne omtale og «anmelde» hverandre med stjerner, fra en til fem. En slags variant av nettsteder som Tripadvisor og  Yelp!, bortsett fra at det er levende mennesker som anmeldes, i stedet for butikker, restauranter og hoteller.

Peeples slagord er «Character is destiny», som kanskje kan oversettes med «din karakter er din skjebne». Det har unektelig en viss dobbeltbunn, for i Peeple er hele poenget at det settes karakter på din karakter.

Du blir anmeldt, som et annet produkt, i kategoriene «personlig», «profesjonelt» og «dating». Er du en femstjerners vinner, eller en tostjerners taper? Logisk nok er Peeple også en datingtjeneste, av det mer brutale slaget.

De ansvarlige kaller det en «positivitetsapp», og mener det først og fremst er positive omtaler det skal handle om. Jeg tviler ikke på at en del representanter for «Fiiine du, <3 <3 <3»-folket fra Facebook og deler av bloggosfæren vil omfavne konseptet helhjertet, men alle vi andre skjønner jo at dette er grunnleggende ekkelt, og så invaderende at det knapt er til å tro.

Modellen er tilsynelatende ikke helt ulik den vi kjenner fra enkelte lukkede datingtjenester og nettjenester som lar brukerne gi karakter til blant annet lærere og fastleger, men med en relativt vesentlig forskjell:

Her er vi fritt vilt alle sammen.

Det er nemlig ikke bare registrerte brukere av tjenesten som kan anmeldes: Kjenner en Peeple-bruker ditt mobilnummer, kan vedkommende opprette en profil på deg. Og er du først i systemet, kommer du ikke ut igjen. 

De ansvarlige forsikrer at negative omtaler (to stjerner eller mindre) bare publiseres om mennesker som selv har en brukerkonto. De  forteller videre at negative kommentarer om registrerte brukere ikke går live før etter 48 timer. Man får dermed en slags galgenfrist som kan benyttes til å «forhandle» med personen som skrev anmeldelsen. Videre kan man ifølge Peeple offentlig forsvare seg «ved å kommentere på den negative omtalen». Peeple har også regler for negativ adferd som ikke er tillatt, og mobbing kan rapporteres.

Det er lett å bli rasende på en tjeneste som sauser sammen narcissisme og kjønnsmarked med et meget stort potensiale for mobbing, trolling, injurier og blatante personvernovergrep. Men liknende tjenester i datingmarkedet har feilet før.

Og én ting er sikkert: Internett liker ikke Peeple.

På nettet er tjenesten blitt gjenstand for en massiv hatfest, og websiden er i skrivende stund nede, angivelig etter et såkalt DdoS-angrep fra en eller flere anonyme hackere.

Troen på menneskeheten er delvis gjenopprettet.  Det er fortsatt lov å håpe at den globale gapestokken aldri blir snekret ferdig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!