Internett-politi

Her sitter Norges Internett-politimester. Jurist Inger Elise Mey i Tono og den digitale roboten MusicBot overvåker nettet og slår ned på nettpirater.

- Platebransjen og musikere taper i år millionbeløp på ulovlig bruk av musikk på Internett, sier hun til Dagbladet.

Både komponist- og rettighetsorganisasjonen Tono og platebransjens paraplyorganisasjon IFPI intensiverer overvåkingen av Internett.

- Omfanget av internettbrukere som legger ut musikk ulovlig har eksplodert. Det samme gjelder for dem som laster musikk ned og brenner sine egne cd-er, forteller Inger Elise Mey. Hun får støtte av Sæmund Fiskvik i IFPI.

Digital detektiv

For ett år siden var det datanerder og studenter - med andre ord en liten gruppe - som la ut og kopierte musikk ulovlig på Internett. Siden pc-er og Internett er blitt allemannseie, ser dette ut til å ha blitt en folkesport.

Mey og Fiskevik er ikke i tvil: - Dette har tatt helt av.

Sammen jakter de på nettpirater. Den digitale detektiven MusicBot overvåker nettet og leter opp ulovlige musikkfiler og linker.

- Vi har lagt ned mange slike sider. Foreløpig har vi ikke gått til politianmeldelse, men gjort de ansvarlige oppmerksom på den straffbare handlingen og truet med rettslige skritt, sier Mey.

Fengselsstraff

Mange er tydeligvis ikke klar over at all musikk er beskyttet av åndsverksloven. Den som legger musikk ut på egne hjemmesider, må ha lisensavtale med Tono. Brudd på dette straffens med bøter eller fengsel på inntil tre måneder.

Inger Elise Mey nøler ikke med å kalle den typen kriminalitet for tyveri og heleri. Åndsverksloven gir anledning til å kopiere til privat bruk, men det gjelder ikke ulovlig utlagt musikk.

Nettpolitiet har en vanskelig jobb. For hver musikkfil de stenger, kommer mange nye til. For tre måneder siden avdekket Mey 600 musikkfiler som byttet eiere på i såkalte «chatrooms» på én dag. I dag er tallet over 1000.

Nytt lovverk

- I USA er det i år avsagt fem dommer mot folk som har lagt ut musikk ulovlig. Bøtene var på 750000 kroner per låt. Flere fikk til sammen bøter på mange millioner kroner. Men siden de var fattige studenter, frafalt rettighetshaverne kravet. De ville bare skremme og statuere et eksempel, sier Mey.

Tono og IFPI driver også med politisk lobbyvirksomhet for ny lovgivning.

- Et annet viktig område er å lage tekniske sperrer inni cd-ene, slik at de ikke kan kopieres og legges ut på nettet, sier Fiskvik.

Men denne type koding hevder datakyndige at de vil knekke like fort som de blir lansert.

<B>INTERNETT-POLITIET:</B> Kall meg gjerne Internett-politimester. Jobben er å stanse bruk av musikk ulovlig på nettet, som koster bransjen et ukjent antall millioner kroner i året, sier jurist Inger Elise Mey i komponistorganisasjonen Tono.