ROMERSKE MYSTERIER: I arbeidet med sin nye bok «Roma - nye fascister, røde terrorister og drømmen om det søte liv» har Simen Ekern blant annet møtt edderkopp-politikeren Guilio Andreotti, som figurerer i alle politiske mysterier i Italias etterkrigshistorie. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
ROMERSKE MYSTERIER: I arbeidet med sin nye bok «Roma - nye fascister, røde terrorister og drømmen om det søte liv» har Simen Ekern blant annet møtt edderkopp-politikeren Guilio Andreotti, som figurerer i alle politiske mysterier i Italias etterkrigshistorie. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer

Intervjuet den italienske politikkens «mørke fyrste»

Simen Ekern har skrevet bok om det moderne Roma.

(Dagbladet): - Roma er på mange måter en harry by, mener Simen Ekern.

I hans nye bok «Roma - nye fascister, røde terrorister og drømmen om det søte liv» beskriver han hvordan den tradisjonelle romerske maten består av hjerne, nyrer og tarmer - ikke de mest delikate delene av dyret.

- Og det er litt det jeg prøver på, å gripe tak i Romas innvoller og vise det fram til leseren, sier Ekern, som har bakgrunn som idehistoriker og jobber som journalist og kommentator i Dagbladet.

Det moderne Roma Ekerns nye bok handler langt fra bare om mat. Her får man servert historikken om de politiske og kulturelle hendelser i nyere tid, som alle griper dypt inn i den moderne utgaven av Roma.

- Det handler om Roma som en moderne storby, med en historie som er både blodig, kaotisk og glamorøs, sier Ekern, som har trygg forankring til «den evige stad» gjennom sin kone - som selvfølgelig er fra Roma.

Ny fascisme Historien om Roma blir oftest fortalt i lys fordums storhet. Ekern har valgt å ta for seg byens nære historie, fra 50-tallet og framover. Et av de viktige temaene i boken er hvordan fascismen aldri helt slapp taket, og hvordan deler av folket føler at Roma har mistet grepet byen hadde på verden.

- En del av de jeg har snakket med opererer innenfor et univers som ligner på Andreas Behring Breivik sitt, med denne nostalgien for en krigersk fortid der Roma var europas hovedstad, forteller han.

Mørkets fyrste Tidligere har Simen Ekern forfattet boken «Berlusconis Italia», utgitt 2006. Den nye boken ser han som en forløper til den forrige heller enn en oppfølger, siden handlingen starter før 1994, da den forrige begynte.

Innhentingen av materiale til boka førte Ekern inn i både transeklubber og i prat med et tidligere medlem av den venstreekstremistiske terrororganisasjonen Brigate Rosse (no, De røde brigader), som angret på at han var med og kidnappet og myrdet Italias tidligere statsminister Aldo Moro i 1978.

Men det mest interessante møtet var det med den aldrende politikeren Giulio Andreotti, som i Italia har fått klengenavnet «mørkets fyrste» etter å ha drevet politikk etter på en måte Ekern omtaler som en rå «romersk pragmatisme».

DET MODERNE ROMA: Simen Ekern har tatt for seg det moderne Roma, som i de senere år har blitt et sentrum for samtidskunst. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
DET MODERNE ROMA: Simen Ekern har tatt for seg det moderne Roma, som i de senere år har blitt et sentrum for samtidskunst. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

- Han har uten tvil vært den viktigste politikeren i etterkrigstiden, og har trukket i trådene i alle italienske mysterier - noe han fortsatt holder på med. Han har vært beskyldt for veldig mye, men alltid kommet seg unna i siste liten, sier Ekern.

Gud stemmer ikke Han hevder Andreotti er en av dem som virkelig har skjønt at for å styre Roma så må man balansere politisk makt med religiøs makt.

- Det er et kjent sitat fra en situasjon der Andreotti skal ha sittet i kirken sammen med en politikerkollega. Der kollegaen snakket med Gud, snakket Andreotti med prestene, for, som han sa: «Gud har jo ikke stemmerett, men det har prestene».