LANGVARIG KAMP: USAs FN-ambassadør Samantha Power advarer om at ingen vil vinne en rask seier i Aleppo. Foto: NTB Scanpix / Ibrahim Eby Leys / Anadolu Agency
LANGVARIG KAMP: USAs FN-ambassadør Samantha Power advarer om at ingen vil vinne en rask seier i Aleppo. Foto: NTB Scanpix / Ibrahim Eby Leys / Anadolu AgencyVis mer

Intet håp for Aleppo

Selv om de syriske opprørsstyrkene i helgen vant en seier i Syrias største by, er ikke kampen over. Den vil fortsette i lang tid.

Kommentar

«Nesten et mirakel» var uttrykket opposisjonslederen Anas al-Abdah brukte etter at syriske opprørsgrupper lørdag klarte å åpne en forsyningsvei til den beleirede østlige delen av Aleppo. Ifølge al-Abdah er mulighetene nå store for at opprørerne kan ta kontroll over hele den strategisk viktige byen.

USAs FN-ambassadør Samantha Power er imidlertid ikke enig. Hun advarer om at ingen vil vinne en rask seier i Aleppo.

DET ER all grunn til å stole mest på den amerikanske diplomaten.

Selv om opprørsstyrkene fortsetter framgangen, vil Bashar Assads regjeringsstyrker og deres allierte ikke bli drevet ut av Aleppo. Det vil Russland sørge for. Kontroll over Aleppo er helt avgjørende for Syria-krigens videre gang. Assad-styrkene i den krigsherjede byen har de siste dagene fått forsterkninger. Ifølge tv-kanalen Al-Jazeera skal det dreie seg om tre tusen mann, fra regjeringshæren og fra Hizbollah-militsen i Libanon. En irakisk sjia-gruppe, Harakat Al-Nujaba, skal også ha sendt to tusen soldater. Men det er russisk bombing som vil være det avgjørende. Selv om president Vladimir Putin vil møte kraftig internasjonal kritikk om han intensiverer bombingen av den opprørskontrollerte delen av Aleppo, har han ikke noe annet valg. President Assad er Putins allierte i Syria, og russerne vil ikke akseptere at den syriske presidenten lider nederlag.

SPØRSMÅLET er også hvor lenge de forskjellige syriske opprørsgruppene kan klare å stå sammen. Den syriske paraplyorganisasjonen Jaysh al-Fateh (Erobringshæren) som omfatter en rekke islamistiske og moderate opprørsgrupper, bidro vesentlig til at en av frontlinjene til Assad-styrkene brøt sammen i Ramousa-distriktet i den sørvestlige delen av Aleppo lørdag. Men trolig betydde innsatsen til Jabhat Fateh al-Cham (Fronten for Erobringen av Syria) enda mer. Denne gruppa kalte seg inntil nylig Nusra-fronten. Det nye navnet representerte ifølge lederen Mohammed al-Jolani et brudd med al-Qaida, men det er det ikke alle som tror, spesielt etter at al-Qaidas leder Ayman al-Zawahiri ga sitt bifall. Trolig er dette bare et forsøk på å samle den militære syriske opposisjonen.

Fateh al-Cham har de mest kampvillige soldatene, og de fleste av dem er klare til å ta på seg selvmordsvester for å ramme fienden. De får også våpen og penger fra oljerike land som Saudi-Arabia og Qatar. Jaysh al-Fateh har også rike onkler på Den arabiske halvøy. Ifølge opprørere Financial Times har snakket med, skal store mengder våpen ha kommet gjennom grensa fra Tyrkia før lørdagens offensiv. De hevder også at USA har visst om støtten til Fateh al-Cham.

-Amerikanerne brydde seg ikke fordi de ønsker å legge mer press på Russland og Iran, sier en vestlig diplomat.

MEN USA er ikke særlig glad for den islamistiske framgangen i Aleppo. Med hovedfokus på utviklingen i denne byen, kommer også kampen mot den såkalte islamske staten, IS, i annen rekke.

Mens også opprørerne får forsterkninger, blir situasjonen for de sivile i den østlige delen av Aleppo stadig verre. Siden lørdag er noe mat og medisiner brakt inn, men det hjelper så lite. Ifølge den syriske legen Zaher Sahloul, som mandag informerte FNs sikkerhetsråd om situasjonen i byen, finns det nå bare 25 leger igjen i Øst-Aleppo – for å ta seg av mer enn 350 000 mennesker. Russiske og syriske fly har bombet sykehus og klinikker, og hver dag trenger skadde hjelp. Folk mangler brød, kjøtt, morsmelkerstatning og gass, ifølge Sahloul. Han studerte medisin sammen med diktator Assad.

KONFLIKTEN i Syria blir stadig mer en stedfortrederkrig. På Assads side står Iran, Russland, Hizbollah og – til en viss grad – den sjia-dominerte irakiske regjeringen. På den sunnimuslimske sida står land som Qatar, Saudi-Arabia, Kuwait, Jordan og Tyrkia. Vesten, anført av USA, støtter også opprørerne – på papiret de moderate ikke-islamistiske gruppene – men realiteten er en helt annen så lenge opposisjonen kjemper sammen. Dette er et problem også norske soldater vil oppleve når de nå skal trene syriske opprørere.

Russiske og syriske bombefly har angrepet Ramousa-veien ustoppelig siden lørdag, men foreløpig skal denne forsyningslinja være åpen. Alle venter nå på den neste utviklingen i det som kalles «Det store slaget om Aleppo».

Trolig vil det bli flere store slag i framtida, noe som trolig vil føre til nye store tap av menneskeliv. Når situasjonen allerede nå er kritisk for sivilbefolkningen, vil trolig flukt være en løsning for mange, i hvert fall så lenge en forsyningsvei også kan brukes som fluktrute. Så er spørsmålet hvor disse flyktningene til slutt vil havne. Det vil ikke overraske mye om en del ender opp i Europa.