«Intet menneskelig er meg fremmed»

Selvbiografien er like gammel som litteraturen.

SELVBIOGRAF: Tegning av Michel de Montaigne, som levde mellom 1533 til 1592. Foto: Wikimedia commons
SELVBIOGRAF: Tegning av Michel de Montaigne, som levde mellom 1533 til 1592. Foto: Wikimedia commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Enhver er seg selv nærmest,» sier vi, eller «Proxumus sum egomet mihi» (Jeg er meg selv nærmest), som det heter hos komedieforfatteren Terents, også kalt «afrikaneren». Han spredte disse ordene til sitt romerske publikum i det andre århundret før Kristus. Et annet sitat fra ham lyder: «Homo sum, humani nihil a me alienum puto», eller som vi sier:

«Jeg er et menneske, intet menneskelig er meg fremmed.»

Man skulle nesten tro han hadde stått fadder til bølgen av selvbiografiske skrifter som strømmer gjennom den samtidige litteraturen.

I dag anmelder vi to bøker der forfattere skriver om seg selv, Agnar Mykles «Prinsessen på bordet!» og Stig Larssons «Når du kjenner at det begynner å ta slutt». Mykles bok foregriper Knausgård & Co. Men Mykle var heller ingen pionér.

Til alle tider har forfattere øst av sine egne liv, mer eller mindre tilslørt. Selvbiografien, enten den har form av dagbøker, essay, poesi, brev, reiseskildring, bekjennelser, lyrikk, memoarer — er like gammel som litteraturen selv.

Forfattere som skriver det man kan kalle oppdiktede fortellinger, avviser ofte spørsmål om de har brukt seg selv som modell. Forfattere som skriver selvbiografier, må derimot innrømme at virkeligheten er utgangspunktet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer