KOMMENTARER

Intet nytt fra Østfronten

Også denne helgens nyheter fra Ukraina er nedslående. En ny prorussisk militær offensiv forandrer spillet. Krigen kan nå bli total og utslettende.

FREDSMARSJ:  Folk i Kiev marsjerer for fred etter at en buss ble beskutt og minst 10 passasjerer drept nær Volnovakha øst i Ukraina. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FREDSMARSJ: Folk i Kiev marsjerer for fred etter at en buss ble beskutt og minst 10 passasjerer drept nær Volnovakha øst i Ukraina. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Til mine redaktører. Dette er ikke den artikkelen som vi ble enige om fredag morgen etter møtet på lederavdelingen. Den skulle handlet om hvordan det kan bli fred i Ukraina. Men i løpet av tre dager er veldig mye forandret. Denne artikkelen skulle handlet om hvorfor det ville være klokt av den ukrainske regjeringen å la Russland ta ansvaret for sine gjerninger i Ukraina. Å la Russlands steke i sitt eget fett ved å frasi seg ansvaret for de okkuperte områdene, og diskutere fornuften i å akseptere den russiske presidenten Vladimir Putins forslag i forrige uke om en demilitarisering av fronten og tilbaketrekking av styrker på begge sider. Det ville riktignok ha fryst konflikten i strid med våpenhvileavtalen i Minsk i september. Men det ville gitt Ukraina muligheten til å komme seg videre, med helt nødvendige reformer, det kunne gitt fred, som er en forutsetning for å bygge opp en økonomi i ruiner. Ja, jeg hadde tenkt å banne i kjerka.

DET ER INGEN utsikter til at verken Krim eller de okkuperte områdene i Øst-Ukraina vil bli kontrollert av Ukraina med det første. Krim er tapt for all overskuelig framtid, det er bare pratmakeri å insistere på at halvøya skal tilbake til Ukraina. I de okkuperte delene av fylkene Donetsk og Lugansk er 80 prosent av industriproduksjonen borte fra før krigen startet for et snaut år siden. Og hvem trenger kull med en oljepris på under 50 dollar fatet? Donetsk og Lugansk fylke utpreger seg dessuten med å være anti-reform, antivestlige og prorussiske. Også som en del av Ukraina vil disse områdene være en brems for politiske reformer og økonomisk utvikling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.