Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Intet nytt fra Østfronten

Også denne helgens nyheter fra Ukraina er nedslående. En ny prorussisk militær offensiv forandrer spillet. Krigen kan nå bli total og utslettende.

FREDSMARSJ:  Folk i Kiev marsjerer for fred etter at en buss ble beskutt og minst 10 passasjerer drept nær Volnovakha øst i Ukraina. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FREDSMARSJ: Folk i Kiev marsjerer for fred etter at en buss ble beskutt og minst 10 passasjerer drept nær Volnovakha øst i Ukraina. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Til mine redaktører. Dette er ikke den artikkelen som vi ble enige om fredag morgen etter møtet på lederavdelingen. Den skulle handlet om hvordan det kan bli fred i Ukraina. Men i løpet av tre dager er veldig mye forandret. Denne artikkelen skulle handlet om hvorfor det ville være klokt av den ukrainske regjeringen å la Russland ta ansvaret for sine gjerninger i Ukraina. Å la Russlands steke i sitt eget fett ved å frasi seg ansvaret for de okkuperte områdene, og diskutere fornuften i å akseptere den russiske presidenten Vladimir Putins forslag i forrige uke om en demilitarisering av fronten og tilbaketrekking av styrker på begge sider. Det ville riktignok ha fryst konflikten i strid med våpenhvileavtalen i Minsk i september. Men det ville gitt Ukraina muligheten til å komme seg videre, med helt nødvendige reformer, det kunne gitt fred, som er en forutsetning for å bygge opp en økonomi i ruiner. Ja, jeg hadde tenkt å banne i kjerka.

DET ER INGEN utsikter til at verken Krim eller de okkuperte områdene i Øst-Ukraina vil bli kontrollert av Ukraina med det første. Krim er tapt for all overskuelig framtid, det er bare pratmakeri å insistere på at halvøya skal tilbake til Ukraina. I de okkuperte delene av fylkene Donetsk og Lugansk er 80 prosent av industriproduksjonen borte fra før krigen startet for et snaut år siden. Og hvem trenger kull med en oljepris på under 50 dollar fatet? Donetsk og Lugansk fylke utpreger seg dessuten med å være anti-reform, antivestlige og prorussiske. Også som en del av Ukraina vil disse områdene være en brems for politiske reformer og økonomisk utvikling.

DENNE ARTIKKELEN skulle handlet om at Vesten burde ta dette inn over seg, at det Ukraina trenger mer enn noe annet er fred, og at fred nå er uforenlig med å insistere på sin rett til de områdene som er okkupert. I stedet burde Vesten og Ukraina ikke kompromisse med den folkerettslige statusen til Krim og de okkuperte områdene i øst, men la tiden og reformene spille på sin side, og utvikle økonomien på en måte som gjør Ukraina attraktivt for innbyggerne på Krim og i Øst-Ukraina. De burde overlate ansvaret for sikkerheten langs en ny grense til FN og OSSE, slik Minsk-avtalen sier, og sende regninga for gjenoppbyggingen etter det russiske krigseventyret dit den hører hjemme, til V.V. Putin, poste restante, Kreml, Moskva.

MEN DET ER et annet perspektiv som tvinger seg inn i denne artikkelen etter at lederen for det de kaller «Folkerepublikken Donetsk», Aleksandr Zakhartsjenko, fredag etter lederavdelingens morgenmøte sa at han ikke lenger ville diskutere våpenhvile, og at målet var å ta kontroll over hele Donetsk fylke, og ikke bare halvparten, som opprørerne kontrollerer nå. Etter at det først kom 700 russiske militære over grensa fra Russland i slutten av forrige uke, og så trolig mer enn 1000 til i helga, slik det er bekreftet av OSSE, og benektet av Russland. Etter forsterkede angrep på flyplassen i Donetsk i forrige uke, og etter det prorussiske angrepet på byen Mariupol helt sør i Donetsk ved Azovhavet, der 30 mennesker ble drept lørdag.

Det var da den prorussiske visestatsministeren på Krim skrev på sin Facebook-side at slaget om Mariupol hadde startet, og at det bare var 280 kilometer derfra til Krim, underforstått, krigen om en landkorridor som ville forbinde Krim og Russland hadde startet.

DET ER SÅNNE ting, etter en spesielt blodig helg, som setter krigen i Øst-Ukraina i et annet, ikke-rasjonelt, og igjen et bare destruktivt perspektiv. Helgens handlinger tyder på at Russland ikke vil ha fred før opprørerne har kontroll over enda mere land. Det tyder på at tanken på krigens mulige dramatiske konsekvenser for Russland og russerne ikke lenger tenkes høyt i Putins Kreml. At krigspartiet med Putins gamle kumpaner fra KGB og sikkerhetsorganene styrer politikken, og at teknokratene og oligarkene, som vil begrense konsekvensene av krigen og den kommende økonomiske krisa, er skjøvet ut i politikkens mørke korridorer, slik russiske medier skriver.

Krigen i Ukraina er i ferd med å bli en total krig, der ingen ser ut til å ville gi seg før en av partene ligger blodig, forslått og skadeskudd igjen på slagmarken. Om det blir Ukraina eller Russland gjenstår å se. Hvis ingen skjærer gjennom, og gjør omtrent det denne skribenten opprinnelig hadde tenkt å foreslå.