AVMAKT: Jeg frykter at Høyre, Frp, Venstre og KrFs behandling av Finnmark kommer til å føre til avmakt fordi man ikke føler seg hørt. Avmakt mot politikerne. Mot staten. Det kan være farlig, skriver innsenderen. På bildet, kommunal – og moderniseringsminister Monica Mæland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
AVMAKT: Jeg frykter at Høyre, Frp, Venstre og KrFs behandling av Finnmark kommer til å føre til avmakt fordi man ikke føler seg hørt. Avmakt mot politikerne. Mot staten. Det kan være farlig, skriver innsenderen. På bildet, kommunal – og moderniseringsminister Monica Mæland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Debatt: Fylkessammenslåing

Intet nytt fra tvangskameratene

Regjeringens festtaler virker pompøse når man ser til praktisk politikk. Nå skal Finnmarkssykehuset legges inn under UNN i Tromsø. Det er overkjøring som gjelder. Beslutningene tas over hodet på folk. Uten utredning, uten forankring, uten å lytte til fagmiljøet.

Meninger

I den såkalte Granavolden-plattformen har Høyre, Frp, Venstre og KrF vedtatt at Finnmarkssykehuset skal legges under Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN). Det er ingen overraskelse at makt, innflytelse og arbeidsplasser sentraliseres ut av Finnmark, nok en gang, under denne regjeringen. Dette har vi advart mot. Motivet bak tvangssammenslåingen av Finnmark og Troms, er og blir en sentralisering.

Begrunnelsen som brukes for å flytte makt og myndighet fra Finnmarkssykehuset til UNN er merkelig. Blant annet fordi Finnmarksykehuset er det eneste lokale helseforetaket som pekes på. Flere fra høyresiden begrunner dette med pasientgrunnlag og regionreform. Men hvorfor får Helgelandssykehuset med et pasientgrunnlag like stort som Finnmark bestå? Hvorfor går man ikke gjennom alle helseforetakene i de nye fylkene? Bare Finnmark pekes på i plattformen.

Det kan heller ikke være kvaliteten som ligger til grunn. Finnmarkssykehuset ligger jevnt over på det nasjonale snittet, ifølge kvalitetsindikatoren til helsedirektoratet. Regjeringen forstår ikke Finnmark og gjør heller ikke noe forsøk på det. Det er overkjøring som gjelder. Beslutningene tas over hodet på folk. Uten noen form for utredning, uten noen form for forankring, uten å lytte til fagmiljøet. Dette er nok et grimt eksempel på dårlig politisk håndverk og politisk amatørskap.

I festtaler nevner regjeringen alle mulighetene som fins for Finnmark. Hvor bra det skal bli. Men festtalene virker pompøst når man ser i praktisk politikk. Prat er gratis, handling viser hva man egentlig vil.

Jeg frykter at Høyre, Frp, Venstre og KrFs behandling av Finnmark kommer til å føre til avmakt. Avmakt i befolkningen fordi man ikke føler seg hørt. Avmakt mot politikerne. Avmakt mot staten. Det kan være farlig. Rundt i Europa ser man mørke krefter som vokser opp på grunn av avmakt. Det kan være lurt å lytte til folk.

Jeg håper og tror at regjeringspartiene evner å lytte til Finnmark og finnmarkingene, selv om de hittil har vist det motsatte. Finnmarkingene forlanger å bli behandlet som likeverdige. Finnmark aksepterer ikke å bli stemoderlig behandlet nok en gang. Vi vil bidra, høste av det vi sår og ha medbestemmelse over vår egen framtid. Ikke bare over stemmeseddelen annethvert år, men gjennom ei hånd på rattet i samfunnsutviklinga.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.