ALBUM: «Artisten & Marlene» selger seg selv inn som et epos.
Det viser seg ikke bare gjennom den utmattende spilletiden – femten spor fordelt på 71 minutter – men også den overordnede kjærlighetsfortellingen: To ballettdansere får mulighet til å blåse nytt liv i sin ungdomsforelskelse idet de «havner under vingene til samme operaeier i Russland», skal man tro presseskrivet.
Høres det kjent ut? Det er kanskje ikke så rart. I motsetning til den engelskspråklige, tidvis rørende americanaflørten «Francis’ Lonely Night» (2004), er Janove Ottesens andre soloalbum til forveksling lik en Kaizers Orchestra-plate.
Selv når man ser bort fra de kreolske rytmene, Sjakalens rabiate fakter og det diabolske pumpeorgelet («Om Me Går Ner»), er det lite som skulle tyde på at «Artisten & Marlene» ikke finner sted i samme univers som katalogen til det (enn så lenge) oppløste Bryne-bandet: En kullsort, tegneserieaktige verden der klokkene ser ut til å ha stanset rundt 1917, og det stadig er intet nytt fra Vestfronten.
Som tenåring fant jeg mye glede i å grave meg ned i Kaizer-fiksjonen, men etterhvert har den vist seg å være rimelig emosjonelt begrenset. Som Maria Horvei skrev i sin anmeldelse av «Violeta, Violeta Vol. II» (2011): «Eit sverd laga i papp kan aldri borra like djupt som eit smidd i jern.»
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger