intet nytt fra vestfronten

Enda en doplanger full av kulehull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JEG HAR ET her, like over hjertet. Og så har jeg et her, under armen.

Den 25-år gamle artisten The Game blir intervjuet av musikkmagasinet Rolling Stone. Han peker mot magen sin.

-  Her er også et, sier han.

Så peker han mot beina sine.

-  Der har du to til.

IKKE SIDEN 50 Cents første album har det vært så mye oppmerksomhet rundt utgivelsen av et rapalbum. The Game, gangstarapguru og stjerneprodusent Dr. Dres nye protégé, slapp denne uka endelig sitt debutalbum - «The Documentary».

De to rapperne har også andre ting til felles:

Ingen av dem har vokst opp i det vi ofte kaller møblerte hjem.

Begge har befattet seg med dårlige gjenger, dop og kriminalitet.

Begge har på mirakuløst vis overlevd temmelig stygge skyteepisoder.

Og begge har blitt tatt inn i varmen hos Dr. Dre - den mektige produsenten som også står bak Eminem.

MENS 50 CENT levde sine ungdomsår i New Yorks gater, vokste Jayceon Taylor - som er The Games egentlige navn - opp på den andre siden av USA, nærmere bestemt i Compton, California.

Det var nettopp i denne byen gangstarappen så dagens lys en gang på slutten av 80-tallet. N.W.A.s lanserte med sitt nå klassiske album «Strait Outta Compton» en grovkalibret, knallhard, ærlig og ekte hip hop, som den gang markerte et skille mellom hip hop fra østkysten og hip hop fra vestkysten.

Mens band som Run DMC hadde vokst fram fra gatekulturen i Bronx som en motvekt til den hvite glamourbelagte diskoen, var vestkystrappen en langt hardere variant.

Den handlet om fattigdom, vold, dop og drap.

DET ER I DENNE delen av hiphopen The Game føler seg hjemme.

-  N.W.A, Biggie, Tupac. Alle disse hadde noe å si. De rappet om viktige ting. Sånn som jeg. Dagens tyggegummirappere har ingen ting å si. Mange av dagens rappere har jo bare tre mål i livet: en jævla bitch, en fet bil og et kjede. Men det betyr jo ingenting, sier The Game til Rolling Stone.

The Game bestemte seg for å begynne å rappe en høstdag i 2001. Han lå i senga si etter et brutalt gjengoppgjør, med fem plastrede kulehull og noen hundre timer med playstationspilling på samvittigheten.

-  Jeg ble så ufattelig lei av å ligge der. En dag spurte jeg broren min om han kunne få tak i alle de klassiske hiphopalbumene - både fra Øst og Vest. Dr. Dres «The Chronic», Biggies «Ready To Die», Ice Cubes «Death Certificate», Snoops «Doggystyle», Jay-Zs «Reasonable Doubt», 2Pacs «All Eyez On Me - og absolutt alle platene til N.W.A.

-  JEG LYTTET og lyttet. Etter hvert fikk jeg det samme forholdet til denne musikken som en jusstudent får til lovsamlinga si. Jeg skolerte meg selv i hip hop. Jeg sugde til meg alt.

Like før jul den høsten rappet The Game for aller første gang.

-  Jeg mikset alle disse stilene til én, og så satte jeg i gang med å skrive, sier han.

-  Hva handler tekstene dine om?

-  Jeg forteller min historie. Jeg oppfordrer ingen til å selge dop eller til å skaffe seg en pistol. Selv begynte jeg å selge dop for å overleve. Jeg hadde fire søstre og en eldre bror, og vi spiste alle Cheerios på Thanksgiving. Da jeg plukket opp en pistol, var det fordi jeg ble truet på livet. Jeg glorifiserer ikke måten jeg levde på. Jeg er bare et menneske som vokste opp et sted jeg hele tida drømte om å komme bort fra.

PÅ SINGELEN «How We Do» har The Game fått med seg 50 Cent.

Dr. Dres drahjelp har nok likevel vært viktigst.

-  Hvis Dr. Dre engasjerer seg i noe, så pleier det å rekke et stykke, sier musikkredaktøren i Vibe Magazine, Erik Parker, til The New York Times.

-  Dr. Dre har vært involvert i flere av historiens mest banebrytende hiphopalbum. Når han signer en artist, da legger verden merke til det.

Dr. Dre selv beskriver det han så som en uslepen diamant.

-  Jeg likte umiddelbart måten Game rappet på. Han griper ikke bare en mikrofon og skryter av hvor mange penger han har tjent og hvor mange mennesker han har drept. Det er noe mer der, noe dypere.

THE GAMES mixtaper fikk ganske raskt oppmerksomhet i Compton og Los Angeles.

-  Noen kjente noen som kjente noen som ga den til ham. Han gjennomsøkte gatene, og til slutt fant han meg. Da jeg først møtte ham, spilte jeg noe av mitt nyeste materiale for ham. Han stoppet meg allerede etter noen takter og sa at han ville gjøre hva som helst for å signe meg, forteller The Game og gliser.

-   Now I\'m rich Game, bitch!

-  Hvilken prisutdeling håper du at du får være med på i år?

-  Alle! Jeg skal vinne alle prisene i kategorien «Årets nykommer». Dette er ikke cocky preik fra min side. Det er bare sånn det er, sier 25-åringen.

-  2005 er Game time.

Albumet «The Documentary» ble anmeldt i Dagbladet tirsdag. Les hele anmeldelsen på www.dagbladet.noMUSIKK

STRAIGHT OUTTA COMPTON: The Game fra Compton er Californias nye rapstjerne. Involvert: Dr. Dre og G-Unit-kollega 50 Cent.<P /><!--/BTEK0-->

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer