Intet nytt i Justis- departementet

Ingress

Meninger

Etter terroren den 22. juli fikk Justisdepartement beskjed om at den interne kulturen måtte endres. Den endringen må departementet ha bestemt seg for å ta internt.

Justisdepartementet trengte å tenke nytt. Beredskapsarbeidet var for tilfeldig, hevdet Gjørv-kommisjonen. Mens Stortingets kontroll og konstitusjonskomité konkluderte med at noe måtte gjøres med ledelseskulturen. For mange av lederne ble rekruttert internt. Komiteen merket seg at Faremo langt på vei var enig i at det ble rekruttert for få ledere utenfra, skrev Dagbladet i går.

At flere ledere i Justisdepartementet også ga seg i sine stillinger ga nettopp en mulighet til å bringe inn friske øyne og nye koster. Det ga åpning for at ting kunne endres.

Men hva skjedde? I går kunne Dagbladet avsløre at i 2012 og 2013 har det vært ansettelser til 17 ledige lederstillinger i Justisdepartementet. Av disse 17 stillingene er 13 blitt fylt av interne og bare fire gitt til eksterne søkere. 76 prosent av stillingene er altså tildelt interne krefter. Og blant de nye er Terje Sjeggestad, som er tilbake etter permisjon for å være sjef for Utlendingsnemnda. En av de andre eksterne jobbet i Justisdepartementet så seint som i 2009.

Det synes klart at det Justisdepartementet mener kvalifiserer best til en lederjobb i Justisdepartementet er erfaring fra Justisdepartementet. Det har vært om lag 200 eksterne søkere til de 17 stillingene. Bare fire personer, eller to prosent, av de eksterne søkerne ble funnet best kvalifisert til de utlyste stillingene.

Det er vanskelig å endre interne kulturer i tradisjonsrike departementer. Det blir ikke lettere hvis man ikke slipper inn nok nye ledere med erfaringer fra andre kulturer. Det er mulig at departementet mener at utstrakt intern rekruttering er det beste virkemiddel for å endre en intern kultur, men da må departementet leve med at folk uten fartstid fra departementet ikke ser dette like godt. Det er jo mulig at departementets syn på dette spørsmålet er et godt eksempel på departementets interne kultur.

Dagbladets dokumentasjon synes uansett å avsløre at lite er nytt i departementets vurderinger. De stoler helst på egne krefter. Det har de kultur for.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.