DEBATT

Stortingsvalg og klimakrise:

Intet rasjonelt menneske kan ønske seg den utviklingen vi ser nå

Klimakrisen er global, men noen ganger kan selv et lite land få stor betydning. Jeg ønsker å støtte den ene tingen Norge kan gjøre for å unngå at verden havner i en klima-apokalypse.

STADIG MER EKSTREMT: Etter Harvey-flommen virket det ikke som noe uoverkommelig problem for USA og Texas å bygge opp Houston igjen, selv om det ble veldig dyrt. Men hva nå, etter at hele Florida antakelig blir rasert? Hva skjer hvis slike ekstrem-katastrofer kommer oftere og oftere? Hvis storby på storby blir ødelagt, år etter år – hvor lenge vil man være i stand til å bygge opp infrastrukturen vi alle er avhengige av? Foto: NTB Scanpix
STADIG MER EKSTREMT: Etter Harvey-flommen virket det ikke som noe uoverkommelig problem for USA og Texas å bygge opp Houston igjen, selv om det ble veldig dyrt. Men hva nå, etter at hele Florida antakelig blir rasert? Hva skjer hvis slike ekstrem-katastrofer kommer oftere og oftere? Hvis storby på storby blir ødelagt, år etter år – hvor lenge vil man være i stand til å bygge opp infrastrukturen vi alle er avhengige av? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Hva er dette for noe? Er dette normalt?»

Det er noen uker siden nå. Jeg satt i en kajakk, og padlet stille gjennom en elv i svenske Dalsland. Det samme stykket hadde jeg padlet flere ganger tidligere, hvert eneste år siden jeg var 16. Familien min har et sommerhus der, og siden vi kjøpte det har jeg vært der hver eneste sommer. Huset ligger ved et vann, og i enden av vannet er det en liten og avskjermet elv. Der padlet jeg nå. Men elven fremstod på en måte jeg aldri før hadde opplevd. Bunnen var full av brune og grønne planter som slynget seg oppover, helt mot overflaten. Jeg kunne se hver revne, hver stein. Jeg kunne følge stilken til vannliljene helt til de traff bunn. Vanligvis var elven full av vann, med krusninger og bobler og stryk. Jeg hadde aldri sett slike planter her før. Vannet beveget seg knapt. Det var stille, nesten dødt.

«Det her virker ikke riktig», tenkte jeg. «Noe er galt».

Det føltes guffent. Naturen jeg kjente så godt var forandret. Men så seg det innover meg: Plantene på bunnen hadde alltid vært her. Men det var først i år jeg kunne se dem. Vannstanden i innsjøen som elva renner ut av hadde nemlig aldri vært lavere, så langt tilbake noen i området kunne huske. Dalslandsregionen hadde omtrent hatt tørke i lengre tid. Det hadde knapt kommet regn hele våren. Sist høst var det også lite som kom. Elven jeg var så glad i hadde blitt en skygge av seg selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer