Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Intet sett, intet hørt

Det er rart at Jensen sier han ikke ante hva Cappelen drev med.

Dagbladets kommentator Martine Aurdal om Eirik Jensens forklaring i Oslo Tingrett. Video: Lars EIvind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer
Kommentar

«Jeg stusser litt over at du sier at du ikke forsto at han drev med noe kriminelt.» Tingrettsdommer Kim Heger stilte spørsmålet på sitt sedvanlige god- og lavmælte vis. Vi var mange som tenkte det samme, under Eirik Jensens frie forklaring om forholdet til Gjermund Cappelen i går.

Jensen hevder at Cappelen bidro til å avsløre grov narkotikakriminalitet både i Norge og utlandet i en årrekke, i den samme perioden som Cappelen selv skal ha bygd seg opp som Norges kanskje største hasj-importør. De to skal ha hatt nær kontakt i den samme perioden, uten at Jensen har ant noe om Cappelens kriminelle virksomhet. Jeg synes det er rart.

Jensen forklarte i går at han registrerte Cappelen informant som for politiet i 1993 under dekknavnet «GT 007», etter at han bidro til å avdekke det som er blitt kjent som «Flydropp-saken». Allerede i rettssaken den gang hevdet forsvarerne at politiet hadde brukt ulovlig provokasjon, ved at Cappelen hjalp den såkalte Nordlands-mafiaen med å få kjøpt amfetamin i Nederland. Påstanden ble avvist, og Cappelen stilte aldri som vitne i saken.

I TINGRETTEN: Martine Aurdal
I TINGRETTEN: Martine Aurdal Vis mer

I går påsto Jensen at dette var den første av en lang rekke saker der Cappelen hadde hjulpet politiet, både i Norge og i utlandet. Hans narkotikadømte medtiltalte nekter som kjent å ha vært informant for politiet, selv om han har innrømmet å ha gitt Jensen «noe informasjon». Han hevder at de to i hovedsak har hatt et kriminelt samarbeid.

Midt på nittitallet skal Cappelen ha vært i begynnelsen av sin karriere som storsmugler. Jensen fulgte opp Cappelen tett, fordi han slet med et tungt rusproblem i denne perioden.

Etter noen år ble Cappelen ifølge Jensen den kanskje beste informanten politiet noen gang har hatt. Heger spurte i går om ikke Jensen lurte på hvordan Cappelen kjente disse miljøene, hvor han fikk stoffet fra og hva han levde av.

«Jeg hadde skjønt godt hvis man må se gjennom fingrene med noe, for å få noe annet,» sa dommeren til tiltalte. Men Jensen sto steilt på sitt. Den nå pensjonerte politimannen gjentok stadig at informanter ikke tillates å drive med kriminell virksomhet, og at de i så fall skal tas for det. Ingen andre i politiet skal ha fortalt ham at Cappelen var mistenkt for noe kriminelt, og han selv har ikke visst om noe.

Kanskje snurret Cappelen Jensen rundt lillefingeren. Eller kanskje stilte aldri Jensen spørsmål han ikke ville vite svaret på. Så kan han uansett si at han har intet sett, intet hørt.

VISSTE INGENTING: Kanskje snurret Cappelen Jensen rundt lillefingeren. Eller kanskje stilte aldri Jensen spørsmål han ikke ville vite svaret på. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VISSTE INGENTING: Kanskje snurret Cappelen Jensen rundt lillefingeren. Eller kanskje stilte aldri Jensen spørsmål han ikke ville vite svaret på. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media