ILLUSTRASJONENE BEST: Illustrasjonene er bedre enn teksten i barneboka om Henrik Ibsen og badesvampen hans.
Illustrasjon fra boka
ILLUSTRASJONENE BEST: Illustrasjonene er bedre enn teksten i barneboka om Henrik Ibsen og badesvampen hans. Illustrasjon fra bokaVis mer

Intime detaljer fra Henrik Ibsens liv har blitt barnebok

Men ideen er bedre enn gjennomføringen.

ANMELDELSE: I desember 1894 skriver Henrik Ibsen til kona Suzannah at den mest kjærkomne julegaven var «en umådelig stor badesvamp som jeg vasker og frotterer mig med både aften og morgen.»

Denne intime detaljen fra dikterens liv er et festlig utgangspunkt for en barnebok, men ideen er bedre enn gjennomføringen i «Henrik og badesvampen.»

Stivbeint
«Se! Der går Henrik Ibsen. En kjent norsk forfatter med stor mage og stort skjegg. Han er 67 år gammel (...)»

En særlig forfriskende start på en barnebok er dette ikke, men vi følger da med der Henrik trasker hjemover en hustrig dag. Vel hjemme i Arbinsgate tas han i mot av tre hushjelper som, etter en viss leting etter svampen, plasserer ham i badekaret. Etterpå er det marsj i seng for den barnliggjorte dikteren.

Svakheten ved boka melder seg raskt. Sitatet ovenfor viser et litt flatt språk, og eksemplene er flere: «Henrik er kjent over hele verden, og han har tjent masse penger.» Det kan knapt uttrykkes mer livløst.

Enkelte spørsmål («Hvordan havnet den der?») og litt dialog legges riktignok inn for å øke vitaliteten. Likevel oppleves teksten som stiv og tidvis usammenhengende.

Livat
Overraskelsene ligger i bildene. De to siste årene har Åshild Irgens illustrert tolv barnebøker, deriblant suksessen «Tonje Glimmerdal.» Der gjorde tegningene lite ut av seg, men i «Henrik og badesvampen» er de avgjørende.

Det er gjennom Irgens' tegninger at boka får liv. Bildene er muntre, med referanser til Ibsens liv og verker innbakt. Noen detaljer trekker på oppmerksomheten, som at «Lille Eyolf» ligger framme. Også der handler det, i en viss forstand, om bading...

Intime detaljer fra Henrik Ibsens liv har blitt barnebok

Gjennom hushjelpene sender Irgens også en takk til Elsa Beskows klassiker om tante brun, tante grønn og tante fiolett, mens Henrik selv er tegnet som en blidere versjon av Olaf Gulbranssons Ibsen.

Riktig tidsbilde
Boka introduserer dikteren for barnet og viser fram 1800-tallets interiører og eksteriører.

Vi ser bytrikken i Kristiania, kjenner igjen Drammensveien og får et inntrykk av tidens bekledning.

Illustrasjonene er en morsom reise og løfter denne boka som ifølge tittelen skulle handle om badesvampen, men som vel så mye handler om Ibsens fnisende hushjelper.