Intimitetsdemokratiet

Det finnes et demokratisk underskudd i familien.

VIL STYRKE SAMFUNNET:  Foreldrepermisjonen bør gis individuelt i to like store deler, mener Jørgen Lorentzen. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix
VIL STYRKE SAMFUNNET: Foreldrepermisjonen bør gis individuelt i to like store deler, mener Jørgen Lorentzen. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av det siste året har forsvaret for demokratiet stått høyt i den offentlige debatten. Mange har talt og mange har følt at det er viktigere enn på lenge å ivareta og styrke det norske demokratiet. Statsminister Jens Stoltenberg sa det slik i sin reaksjon på terroren 22. juli: «Vi er fortsatt rystet av det som traff oss, men vi gir aldri opp våre verdier. Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet.»

Debatten har imidlertid tydeliggjort at demokratibegrepet bare gjelder offentlighetssfæren. Dette er for så vidt ikke noe nytt i og med at opphavet til demokratibegrepet er knyttet til et statlig styresett som gir folket avgjørende politisk innflytelse, noe som gjerne omtales som folkestyre. Demokrati innebærer også honnørord som deltakelse, inkludering, representativitet, medbestemmelse, fellesskap, og like rettigheter og muligheter. Et forsvar for demokratiet er dermed et ønske om noe mye mer enn bare å opprettholde et folkestyre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer