Intriger i Uppsala

Utfordrende intrige, måtelig utførelse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: En gammel og sær forsker blir borte, og datteren han bor sammen med er naturligvis bekymret. Like etter blir to jevnaldrende bønder funnet drept, og bekymringen øker hos Ann Lindell og de andre etterforskerne i Uppsala-politiet.

Petrarka-forsker

«Nattens onde stjerner» er den fjerde Kjell Eriksson-romanen som er oversatt til norsk, og som vanlig har den prisbelønte svenske krimforfatteren laget en intrige som utfordrer leseren. Og Eriksson får det hele i havn til slutt, selv om romanens klimaks nok må sies å være tøyd til det ytterste. Etterforskeren og alenemoren Ann Lindell er som vanlig Erikssons hovedperson, men i en stor del av boka får vi også bli nærmere kjent med Laura, datteren til den forsvunne Petrarkas-eksperten Ulrik Hindersten. Den underkjente gamle forskeren levde et liv fjernt fra virkeligheten, han var i hovedsak opptatt av den italienske 1300-tallspoeten og humanisten, men fullstendig likegyldig til kona - som for lengst er død - og datteren. Ikke uventet har Laura også blitt eksentrisk som voksen, og nå når faren er forsvunnet begynner hun på en stor opprydning, både i huset og i sitt eget liv.

Harmløse bønder

Samtidig prøver Ann Lindell å finne ut hvem som kan ha tatt livet av to harmløse gamle bønder. Begge mennene er slått i hjel, men politiet finner ingen forbindelser mellom de to og ingen spor etter noen gjerningsmann. Og der er vi i bokas store svakhet: De etterforskningsmessige sekvensene er litt for fargeløse og monotone, og bokas hovedblindspor blir alt for søkt til å overbevise. Så selv om forfatteren er en dyktig intrigemaker er han ingen mester i utførelsen.

Levende landskap

Det som virkelig skiller Kjell Eriksson fra mengden, er at den tidligere gartneren omhyggelig beskriver natur og omgivelser og stemninger på en måte som gjør landskapet levende. Og portrettet av Laura og hennes akselererende galskap står også til troende. Men kan noen tipse oversetteren om at ordet daghjem forsvant for minst tretti år siden?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer