Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut
VARSLER: Hoffet har stivnet i en form som ikke samsvarer med samtiden, skriver en person med tilknytning til hoffet i et leserinnlegg til Dagbladet. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
VARSLER: Hoffet har stivnet i en form som ikke samsvarer med samtiden, skriver en person med tilknytning til hoffet i et leserinnlegg til Dagbladet. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Advarer mot hemmelighold på Slottet:

- Intriger og maktspill

I et leserinnlegg i dagens Dagbladet ønsker en person med tilknytning til hoffet å skape debatt rundt kongehusets organisering.

«Jeg er underlagt livslang taushetsplikt til Kongen og er lojal mot den. Så selv om jeg skriver om hans hoff, og ikke ham, tvinges jeg likevel til å ytre meg anonymt», starter brevet.

Til Dagbladet sier personen, som avisa kjenner identiteten til, følgende om motivasjonen for å skrive brevet:

- Jeg har skrevet dette fordi jeg mener hoffet har stivnet i en form som ikke samsvarer med samtiden. Det er viktig å fortsette å modernisere kongehuset.

- Jeg har ingen mening om hvorvidt det vil gjøre det enklere eller vanskeligere for de kommende regentene, fordi det helt og holdent vil avhenge av hvorledes de håndterer oppgavene og hvorledes folket tar dem i mot.

«Intriger»

I leserinnlegget peker avsenderen på flere sider ved kongens hoff som han mener er en utfordring. Blant annet at eiendomsforvaltningen ikke lenger er omfattet av Offentlighetsloven, at ansatte har livslang taushetserklæring og intern posisjonering for å vinne de kongeliges gunst.

«Summen er intriger og maktspill, og ikke minst; Kreative økonomisk løsninger på private ønsker og behov fra de kongelige. Får du det til, skinner du litt til.»

- Det er vanskelig å skulle kommentere et anonymt leserinnlegg, når man ikke kjenner innholdet utover en fremsatt påstand som vi ikke kjenner oss igjen i, skriver assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen på Slottet til Dagbladet.

Det siste året har Dagbladet satt søkelys på hvordan kongehuset forvalter tillitt og penger fra fellesskapet. Underveis er det avdekket årevis med brudd på Stortingets forutsetninger for bevilgningene.

Innsenderen peker ut «manglende innsyn og lydige lakeier som holder kjeft resten av livet» som noe av årsaken til problemene.

Usikkerhet

«Resultatet er mistenksomhet i offentligheten og usikkerhet internt. Derfor er det betimelig at Stortinget har grepet fatt i saken etter journalistenes avsløringer.», står det i brevet som er signert med pseudonymet «En lakei». Personen betegner seg som en varsler.

I brevet kommer skribenten inn på mange års rivalisering mellom ulike miljøer, noe som skal ha ført til ensomme lunsjer på ulike kontorer:

«Interne budsjettkamper mellom hoffets avdelinger og seksjoner kan neppe kalles verdige. Ledelsen spiste sine lunsjer alene på sine respektive kontorer, servert på sølvfat av kongens lakeier. De feiret sine egne mer eller mindre runde jubileer med snitter, canapéer, champagne og fortjenestemedaljer i slottets lille festsal, og forventet festkledd deltagelse fra sine underordnete.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media