MALERNES REDSKAPER: Overlappene mellom kunstnerne i «Johns+Munch» finnes først og fremst i den kunstneriske intuisjon, og de biografiske og emosjonelle sidene ved kunstnerskapene er tonet ned. Jasper Johns´ krysskraveringsteknikker et gjennomgangstema. Johns´ «Savarin» (1981), med Munchs initialer i nedre hjørne, henger mot Munchs «Selvportrett med pensler» fra 1904. Foto: Arve Rød
MALERNES REDSKAPER: Overlappene mellom kunstnerne i «Johns+Munch» finnes først og fremst i den kunstneriske intuisjon, og de biografiske og emosjonelle sidene ved kunstnerskapene er tonet ned. Jasper Johns´ krysskraveringsteknikker et gjennomgangstema. Johns´ «Savarin» (1981), med Munchs initialer i nedre hjørne, henger mot Munchs «Selvportrett med pensler» fra 1904. Foto: Arve RødVis mer

Intuisjon i forsetet

Munchmuseets «+Munch»-serie går mot slutten, og vi puster gubbeluft på andre året. Det forhindrer ikke at 86-årige Jasper Johns leverer det kanskje beste bidraget.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Endevendingen av Edvard Munch er snart ved veis ende. Den både heftig kritiserte og kritikerroste «+Munch»-serien er i sommer i femte og nest siste fase på Munchmuseet, med besøk av amerikanske Jasper Johns, en av den moderne kunstens superstjerner.

«Johns+Munch» er på flere måter den beste til nå; mer overlatt fargearbeidet og den kunstneriske intuisjon, og mer nedtonet med tanke på biografiske og emosjonelle overlappene, enn sine forgjengere.

Det er muligens fordi Munch og Johns har minst med hverandre å gjøre. Fellespunktene mellom Munch og de fire første kunstnerne i pluss-serien - Bjarne Melgaard, van Gogh, Gustav Vigeland og Robert Mapplethorpe - ga seg langt på vei selv: kolorisme og malerisk nybrottsarbeid (Melgaard, van Gogh), psykisk lidelse, sykdom og død (van Gogh, Mapplethorpe, Melgaard) vitalisme og lives syklus (Vigeland, til dels Melgaard), traumatiserende og/eller altoppslukende seksualitet (...vel, alle). Det ble ettertrykkelig understreket i tekst og bilder i hver enkelt utstilling, så da det endelig var Mapplethorpe sin tur som fjerdemann, var man både utmatta og forutinntatt i møte med en utstilling som i seg selv slett ikke var dårlig.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn