Investeringene til OL er nyttige

Kan gi flere boliger til gamle og studenter i Oslo. Debattinnlegg.

VÅGESTYKKE: Prøvehopperne gjør seg klare før renn i Holmenkollen. Foto: Erlend Aas / Scanpix
VÅGESTYKKE: Prøvehopperne gjør seg klare før renn i Holmenkollen. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

I Dagbladet 28.05 svarer leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, på mitt motinnlegg til ham i OL-debatten. Hovedpoenget i innlegget er at Oslo ikke kan bruke mange milliarder på et to ukers prestisjeshow når byen har så mye annet viktig å bruke penger på.

Pengene man bruker på et OL går, i motsetning til det Moxnes skriver, ikke til et to ukers prestisjeshow. Faktisk blir ikke noe av pengene brukt på selve arrangementet. Tilskuddet man får av IOC (i høy grad penger fra TV-inntekter), i tillegg til inntekter fra salg av billetter og effekter dekker hele kostnaden for selve arrangementet, i tillegg til noen av investeringene som gjøres i forkant av mesterskapet. Det betyr at det eneste man bruker penger på er resten av disse investeringene.

Om pengene man bruker på OL er god bruk av penger eller ei, kommer derfor an på om man synes investeringene som gjøres i forkant er nyttige. Det virker det i alle høyeste grad som Moxnes synes. Han skriver nemlig at Oslo trenger investeringer i flerbrukshaller, infrastruktur og boligbygging og det er nettopp dette pengene som brukes på et OL går til. Anleggene som bygges til et OL vil bygges som flerbruksanlegg til bruk for breddeidretten i ettertid. Deltakerlandsbyen vil etter OL være med å senke boligpresset i Oslo. Den mest sannsynlige beliggenheten for deltakerlandsby er Sogn, der landsbyen antageligvis vil bli brukt som studenthybler i ettertid, noe Oslo vil ha stor bruk for. Eldreboliger er et annet alternativ for etterbruk av deltakerlandsbyen. Pengene som brukes på et OL vil også i stor grad brukes til utbygginger og utbedringer av vei, jernbane og kollektivtransport.

Jacob Danbolt Ajer
Jacob Danbolt Ajer Vis mer

Når det gjelder prisen for disse investeringene bør man vente med å konkludere til anleggsplanen og kostnadsutredningene foreligger. Men jeg kan nevne at Arild Hervik, professor i økonomi ved Høgskolen i Molde, har uttalt at han tror OL-prosjektet fort kan sprekke på kostnader, men at det likevel ikke vil bli så dyrt som det Tromsø-OL var beregnet til.

Moxnes skriver også at man ikke må bruke Aker sykehus som deltakerlandsby under OL. Jeg vil først avklare at Aker sykehus kun blir nevnt som et alternativ. Mulighetsstudien til Oslo kommune skulle inneholde alle mulige plasseringer for OL-arenaer i Oslo. Derfor er også Aker nevnt, selv om dette ikke er noe sannsynlig alternativ. En deltakerlandsby på Aker sykehus vil ligge mer enn 30 minutter unna enkelte av arenaene i Oslo, noe som bryter med IOCs krav.

Pengene man bruker på et OL går ikke til en to ukers fest, men til samfunnsnyttige investeringer. Den fantastiske festen et OL vil bli for folket i hele landet kommer med på kjøpet!