Invitasjon til kriminalitet

Pengebruken i politiet må undersøkes.

ALARM FRA ØKONKRIM: Trond Eirik Schea.
ALARM FRA ØKONKRIM: Trond Eirik Schea.Vis mer
Meninger

Knapt noe område har fått slik politisk oppmerksomhet, og så mange penger kastet etter seg, som justissektoren. I særdeleshet gjelder dette politiet som de fire siste åra har fått 1300 nye stillinger og tunge investeringer i utstyr. I år skal det også brukes 275 mill. på en omorganisering og sentralisering som bærer det misvisende navnet «nærpolitireformen». Hva har samfunnet fått igjen for dette? Det hyggeligste svaret er at den anmeldte kriminaliteten fortsetter å falle, slik den nå har gjort i ti år. Problemet er at det ikke er noen tydelig forbindelse mellom reduksjonen i kriminalitet og oppfinansieringen av politiet. Tvert imot er politiets kapasitet på sentrale områder fallende. Mange av de bevilgede stillingene står ledige for å finansiere drift og holde budsjettene. Politidirektoratet svulmer opp og tar store deler av opprustningen.

Situasjonen for Økokrim forteller mye om tilstanden i politiet. Økokrim ble opprettet i 1989 og er politiets sentrale enhet for etterforskning og påtale av økonomisk kriminalitet og miljøkriminalitet. Dagens Næringsliv har påvist at Økokrim i 2015 får et reelt budsjettkutt på ti millioner eller sju prosent. Sjefen for Økokrim, Trond Eirik Schea, tilhører ikke politiets gråtekoner. Likevel klemter han nå forsiktig med alarmklokkene og viser til at innsatsen mot økonomisk kriminalitet er betydelig svekket over tid. Til Klassekampen sier Schea at Økokrim må redusere antall saker som etterforskes, saker som krever reiser og internasjonal etterforskning blir droppet, andre saker blir utsatt og ubesatte stillinger satt på vent. Dette skjer samtidig som tre av fire som begår økonomisk kriminalitet går fri, ifølge et estimat fra Schea selv. Økokrim ville i dag hatt problemer med å etterforske en stor sak som f.eks. Yara-korrupsjonen. Det mangler kapasitet.

Situasjonen utover i landet er like dyster. Økonomiavsnittene i politidistriktene sliter både med svak kompetanse og ressursknapphet. Resultatet er at konkurskriminalitet nesten ikke etterforskes lenger. Risikoen ved å snyte på skatten er redusert. I 2014 ble halvparten av anmeldelsene fra skattemyndighetene henlagt av Oslo-politiet.

Dette handler om langt mer enn politiets målstyring av egne resultater. Økokrim-sjefen har helt rett når han uttaler at strafferettspleien over tid ikke tåler at de mest ressurssterke slipper unna, mens andre tas for mindre forhold. En utvikling der økonomisk lovbrudd blir mer lønnsomt, er en direkte invitasjon til kriminalitet. Tida er inne for å se på hvordan de økte midlene til politiet brukes.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.