Inviterer kultureliten på middag

I kveld går kulturminister Ellen Horn og utdanningsminister Trond Giske til bords med et knippe teatersjefer og scenekunstnere. De skal snakke om hvordan kulturlivet kan bidra til at norske skoleelever får et bedre forhold til kultur.

Samråd med fagfolk og eksperter tar helt av i Stoltenberg-regjeringen. I kveld er det kultureliten som over en middag på Norsk Folkemuseum på Bygdøy skal komme med råd. Det er den første av tre middager framover hvor kunstnere og kulturfolk fra teater, musikk, billedkunst og forfatterbransjen er invitert til å snakke med Horn og Giske om hvordan de kan bidra til å øke det kulturelle kunnskapsnivået i norsk skole.

- Jeg er veldig opptatt av å få kunstnerne inn i politikken, og særlig når det gjelder skolepolitikken er det viktig å få dem med på laget, sier Ellen Horn.

Idédugnad

Utdanningsminister Trond Giske er opptatt av at elevene i den norske skolen skal få vite mer om kulturlivet, og han mener at det hittil har blitt gjort for lite på denne fronten. Opplegget er kalt den «Den kulturelle skolesekken» , som det er satt av ti millioner kroner til i årets statsbudsjett.

- Vi er opptatt av hva skuespillere, forfattere, musikere og billedkunstnere kan gjøre i forhold til å få opp interessen for kultur. Dette blir en idédugnad, sier Trond Giske.

Han innrømmer at ti millioner kroner ikke er mye i utgangspunktet. Men prosjektet er i en startfase, så får de se hva det vil koste etter hvert.

«Adopterte» skole

Da Ellen Horn var teatersjef ved Nationaltheatret, «adopterte» teatret Ruseløkka skole.

- Når vi hadde ledig folk fra teatret, stakk de innom Ruseløkka skole for å lese eventyr og arrangere teateroppsetninger. Ungene der var statister i forestillinger ved teatret. Vi fikk et nært forhold mellom skolen og teatret fordi vi benyttet oss av teatrets kreative overskudd, sier Horn.

Om det er mer kreativt overskudd å hente i kulturlivet, får hun og Giske vite i kveld, når flere skuespillere og teatersjefer, deriblant Eirik Stubø (Nationaltheatret), Ingjerd Egeberg (Rogaland Teater), Vidar Sandem (Det Norske Teatret) setter seg til bords med statsrådene.

POLITIKK OG KULTUR: Kulturminister Ellen Horn og utdanningsminister Trond Giske inviterer til samråd med kulturlivet på Bygdøy i kveld.Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN