Inviterer sine beste venner i studio

Anne Lindmo og «Senkveld»-gutta opplyser ikke hvor godt de kjenner gjestene. Problematisk og uetisk, mener presse-eksperter.

BESTEVENNER:  Sist lørdag var Christine Koht gjest hos venninnen Anne Lindmo. Verken programlederen eller Koht nevnte vennskapet med et ord. Foto: NRK.
BESTEVENNER: Sist lørdag var Christine Koht gjest hos venninnen Anne Lindmo. Verken programlederen eller Koht nevnte vennskapet med et ord. Foto: NRK.Vis mer

(Dagbladet): Forrige lørdag var det komiker og underholder Christine Koht som var hovedgjest i NRK-programmet «Lindmo». I beste sendetid entret TV-personligheten studio, der hun ble tatt godt imot av sin gode venninne og programleder Anne Lindmo.

«Først, så er det veldig hyggelig å ta imot en fruktkurv av et menneske. Hun er et lidenskapelig medmenneske, en lidenskapelig hundeeier, en fabelaktig komiker - nå må dere gi en deilig tordensky av applaus for Christine Koht. Fantastisk entré, Christine», lød introduksjonen.

«Hjertevenner» Lindmo og Koht er gode venner, og har flere ganger omtalt hverandre som «bestevenner» i intervjuer.

«Helt siden Christine Koht og Anne Lindmo møttes i NRK i 1997, har de vært hjertevenner», skrev Aftenposten i et intervju med de to profilerte kvinnene i 2011. Intervjuet ble gjort i Kohts leilighet, og var bildelagt med et bilde av Lindmo og Koht tett omslynget på Lindmos takterrasse.

BESTEVENNER: Lindmo og Koht er gode venner og har flere ganger omtalt hverandre som «bestevenner» i intervjuer. «Helt siden Christine Koht og Anne Lindmo møttes i NRK i 1997, har de vært hjertevenner», skrev Aftenposten i et intervju med de to profilerte kvinnene i 2011. Foto: Aftenposten/Tone Georgsen
BESTEVENNER: Lindmo og Koht er gode venner og har flere ganger omtalt hverandre som «bestevenner» i intervjuer. «Helt siden Christine Koht og Anne Lindmo møttes i NRK i 1997, har de vært hjertevenner», skrev Aftenposten i et intervju med de to profilerte kvinnene i 2011. Foto: Aftenposten/Tone Georgsen Vis mer

Til tross for båndet mellom Koht og Lindmo, nevnte ikke sistnevnte med ett ord i lørdagens program om at de har en nær relasjon fra før av.

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, mener at Lindmo burde opplyst om vennskapet.

- At du har en nær venninne i studio er helt relevant å opplyse om. Det ville gitt intervjuet og grunnen til at hun er i studio en større verdi. Jeg stusset over at hun var der, fordi jeg har sett at de har stått fram som nære venninner før. Også for kulturarbeidere har opptreden i beste sendetid en økonomisk side. Derfor skal man være bevisst hvilke gjester man løfter fram, sier Stavrum.

Felt i PFU Det er ikke mange ukene siden magasinet Costume og tidligere redaktør Vanessa Rudjord ble felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Etter å ha viet ni Costume-sider til sin svært gode venninne Pia Tjelta i forbindelse med sin kjoledesigndebut, og 18 sider i maiutgaven da venninnen Jenny Skavlan debuterte med bikinikolleksjon, var ikke medlemmene i PFU i tvil om at Rudjord blandet roller og var inhabil.

De mente at hun burde ha holdt seg helt unna reportasjene.

- Jeg tror mange redaktører fulgte Costume-saken og PFUs fellelse nettopp fordi den er relevant for mange, kanskje de fleste redaksjoner langt ut over ukeblad-bransjen, sier Kjersti Løken Stavrum. Hun utelukker ikke at Anne Lindmo-intervjuet med Koht bryter med Vær varsom-plakaten (VVP).

- VVP er veldig tydelig på at dobbeltroller kan svekke troverdighet. Det er ikke farlig å gjøre seerne oppmerksom på det, det er når man unnlater å gjøre oppmerksom på det åpenbare at blir det et problem, sier Stavrum.

Opplyser ikke relasjonen - Etter at vi flyttet til Tønsberg, så har jeg saftet 20 liter blåbærsaft, 20 kilo tyttebær til syltetøy, jeg tørker epler, sa Koht i intervjustolen til «Lindmo» lørdag.

- Betyr det at dere har eplehage? Er det koselig? spør Lindmo.

- Nei, det er innmari gøy. Egentlig, så er det jo Pernille som gjør det, hvis jeg tenker på arbeidsfordelingen. Vi har funnet et tre på brygga, og så går hun på slang der, sa Koth til Lindmo, som intervjuet sin gode venninne som om de ikke kjenner hverandre. Etikkekspert Gunnar Bodahl Johansen mener intervjuet er problematisk.

- Hvis man later som man ikke kjenner hverandre, og ikke opplyser seerne om at man gjør det, mener jeg intervjuet mangler vesentlig informasjon. NRK er særlig avhengig av troverdighet fordi det er statskanalen vår, sier han.

Mener Koht ikke burde vært gjest Medieforsker Carl Erik Grimstad er heller ikke nådig i sin kritikk mot Lindmo og Kohts rolleblanding. Han mener dette bryter med Vær varsom-plakatens paragraf 2, og påpeker også at opptredenen har en betydelig promoteringseffekt.

- I et talkshow og underholdningsprogram som dette er det også en annen side som er viktig, nemlig at det har en vesentlig promoteringseffekt å være med i et sånt program. En opptreden på «Lindmo» er verdt ganske mange penger i markedsføring, sier han.

- Burde ikke Anne Lindmo hatt Christine Koht som gjest? - Jeg havner på det. Jeg tror at i sånne situasjoner, så er det best å la være. Rett og slett fordi det dreier seg om integriteten til både den personen som kommer utenfra, den personen som er journalist, og i tillegg integriteten til hele institusjonen som Anne Lindmo representerer, nemlig NRK.

Gjester fra eget selskap Dagen før «Lindmo» sendes på NRK, går «Senkveld» på lufta på TV2.

Et raskt søk viser at Thomas Numme og Harald Rønneberg i løpet av de ti siste åra har hatt nesten samtlige av sine profiler fra eget artistbyrå som gjester i sendingen.

Thomas Numme og Harald Rønneberg er medieeiere i artistbyrået Plan-B, som har noen av se største underholdningsprofilene i Norge i sin stab. Byrået har en stall på 30 artister, inkludert Numme, Rønneberg og Truls Svendsen.

Heller ikke her opplyses det hvor godt programlederne kjenner sine gjester fra før, eller hvilke bindinger de har til dem.

Bodahl-Johansen mener at dette berører et av de viktigste elementene i journalistikken.

- Jeg mener at det er alltid er problematisk å invitere eller intervjue sine venner, uansett journalistisk format. Det er i første omgang uetisk, og for det andre vanskelig overfor publikum å skulle drive en journalistisk samtale framover. Når man sitter overfor venner har man ikke den nødvendige distansen man bør han til å stille spørsmål man ville gjort ellers, sier Bodahl Johansen.